Perillisiä on kaksi,minä ja siskoni .Äitini on lainannut siskolle 10 000€ autoa varten.Velkakirjaa ei ole tehty,mutta takaisinmaksusta on sovittu suullisesti 200€ kuukaudessa josta sisko ehti lyhentää ennen kuolemaa 2000€.Nyt äitini kuoltua siskoni sanoo että hänen ei tarvitse maksaa loppuvelkaa takaisin ?.Pesässä on velkaa enemmän kuin varoja.Katsotaanko siskoni saama raha ennakkoperinnöksi vai luetaanko se maksamattomaksi saatavaksi kuolinpesälle ja miten se merkitään perukirjaan?Tiliotteista ei ilmene velasta muuta kuin kuin 10 000€ tilisiirto äidin tililtä siskon tilille ja siskon suoritukset joissa lukee "kiitos lainasta".Ilman tuota lainaa rahat olisivat riittäneet velkojille.

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei, ja kiitos viestistäsi.

Yleensä verottaja vaatii jonkinlaista todistusta siitä, että velkasuhde on syntynyt. Velan olemassaolo pystyy kuitenkin näyttämään toteen esim. tiliotteiden ja niistä ilmenevien tilisiirtojen avulla.

Rintaperillisille eli lapsille annettuja lahjoja katsotaan lähtökohtaisesti ennakkoperinnöksi, ellei lahjanantaja ole määrännyt toisin. Rintaperillisen vanhemmiltaan saama rahalaina, jota ei ole maksettu takaisin katsotaan pääsääntöisesti rintaperillisen ennakkoperinnöksi. Vain jäljelle jäävä osa lainasta luetaan ennakkoperinnöksi. Koska siskosi on jo ehtinyt lyhentää lainaa 2000 eurolla, ainoastaan 8000 euroa on luettava ennakkoperinnöksi. Ennakkoperintö on lisättävä laskennallisesti pesän säästöön, eli em. summa on merkittävä perukirjaan. Mitään reaalista omaisuutta ei kuitenkaan siirry kuolinpesälle ennakkoperinnön laskennallisen lisäyksen perusteella.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Lakipalvelut jopa 40 % edullisemmin - nopeasti ja luotettavasti »