Jakamaton perikunta jossa leski 1/2 osuudella ja kaksi aikuista lasta 1/4 osuudella kumpikin. Perikunta omistaa metsätilan, ok-talon ja osakehuoneiston. Voiko toinen lapsista ostaa toisen lapsen osuuden pelkästään tuosta osakehuoneistosta ? Perikuntaa ei ole tarkoitus jakaa tässä yhteydessä. Vai pitääkö ostaa koko 1/4 osuus perikunnasta ?
Leski on lahjoittanut aikoinaan 1/2 osuuden maatilasta toiselle lapselle ja 1/2 osuuden toiselle ok talosta pidättäen elinikäisen hallintaoikeuden. Lahjavero maksettu, mutta mitään jakoa ei ole tehty, eli perikunta omistajana edelleen. Lienee ollut lain mukaan mahdollista kun kaupanvahvistaja vahvistanut lahjoitukset ja sillä perusteella lahjavero määrätty ?

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei, ja kiitos viestistäsi.

Pesäosuuden lunastaminen osittain toiselta kuolinpesän osakkaalta on täysin mahdollista. Tähän vaaditaan kuitenkin, että kuolinpesä jaetaan osittain. Osittainen perinnönjako voidaan suorittaa niin, että vain yhden osakkaan perintöosuus erotetaan jäämistöstä ja muilta osin pesä jätetään jakamatta. Huomioitavaa on, että ositus on toimitettava ennen jakoa, vaikka pesä ei jaettaisi nyt kokonaan. Osituksen jälkeen leski ei ole enää pesän osakas.

Näyttää siltä, että maatila ja ok-talo ovat olleet lesken ja aiemmin kuolleen puolison yhteisomistuksessa, eli leski on omistanut puolet maatilasta ja puolet ok-talosta. Todennäköisesti myös osakehuoneisto on kuulunut puolisoiden yhteisiin varoihin. Mikäli leski ei ole saanut omaisuutta testamentilla kuolleen puolisonsa jälkeen, hän ei ole varsinainen pesän osakas. Leskellä on vain hallintaoikeus pesän varoihin osituksen toimittamiseen asti. Oletan, että leski luovutti aikoinaan oman puolikkaansa maatilasta ja ok-talosta, kun hän lahjoitti ne aikaisemmin. Tämän johdosta luovutukset voitiin tehdä.

Mikäli haluat tarkentavia tietoja, voit olla yhteydessä Minilexin lakimiehiin.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »