Ositus avioeron jälkeen. Puolisoiden välillä avioehto, jossa tietty varallisuus ja sen tuotto
rajattu avio-oikeuden ulkopuolelle. Hankittu yhteisiin nimiin asunto, joka
rahoitettu osaksi toisen VO-varallisuudella ja osaksi yhteisellä pankkilainalla (AO).
Miten määritellään asunnon AO-osuus ja toisen VO-osuus osituksessa? Esimerkiksi:
toisen alkupanos ollut 50 000 (VO), loppu 150 000 yhteistä lainaa (AO) ja asunnon hankintahinta 200 000. Ositushetkellä yhteislainaa maksamatta 60 000. Asunnon käypä arvo noussut 10% eli ositushetkellä 220 000. Onko tällaisesta yleistä käytäntöä vai onko kyse vain sovittavasta asiasta? Entä jos yhteistä sopua ei löydy ja pesänjakaja tekee osituksen?

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei ja kiitos viestistäsi. Silloin kun omaisuutta on hankittu osittain avio-oikeudesta vapaalla omaisuudella ja osittain avio-oikeuden alaisella omaisuudella, osituksessa tai omaisuuden erottelussa joudutaan ottamaan kantaa alkuperäisen VO -varallisuuden sijaan tulleen omaisuuden ja tästä mahdollisesti saadun tuoton luonteeseen.

Avioliittolaissa on asiasta nimenomainen määräys: jos muuta ei ole määrätty, tietty VO -omaisuuden sijaan tullut omaisuus on avio-oikeudesta vapaata, mutta omaisuudesta saatu tuotto sen sijaan on avio-oikeuden alaista.

Omaisuudesta saatu tuotto on siis lähtökohtaisesti avio-oikeuden alaista omaisuutta ja kuuluu ositettavaan omaisuuteen. Usein tuotto on kuitenkin rajattu pois avioehdolla. Silloin kun puolisoilla on avioehto, joka sulkee täysin kaiken omaisuuden ja myös tulevan omaisuuden avio-oikeuden ulkopuolelle, myös omaisuuden tuotto kuuluu avio-oikeuden ulkopuolelle rajattuun omaisuuteen vaikkei asiasta olisi nimenomaista mainintaa.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »