Hei,kun Osake yhtiössä on 2 osakasta . Isä omistaa 51%. Sukulainen omistaa 49%. Enemmistöosakkaan poika työntekijänä yrityksessä. Jos enemmistöosakas kuoleekin , miten varmistaa että poika saa 51%.
Perheessä on siis vaimo , poika ja tytär.
Jos vaikka isä isä sattuisi kuolemaan yhtäkkiä.
Onko ainoa vaihtoehto lahjoitus jos isän ollessa elossa pojalle, voiko tässä tapauksessa käyttää hallinpidätystä kuin esim .mökin lahjoituksessa. Vai onko muu vaihtoehto parempi.
Haluaisimme varmistaa jo ennen kuin se on myöhäistä, tuttavapiirissa sattui tapaus jossa ei oltu ennakoitu yhtäkkistä kuolemantapausta ja olikin hankalaa ja riitaisaa. Haluaisimme varmistaa pojan ja hänen tulevaisuuden yrityksessä.

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Yrityksen sukupolvenvaihdokseen on hyvä varautua ajoissa. Yksinkertaista ja nopeaa vastausta siihen kuinka teidän tilanteessanne tulisi toimia, ei ole, varsinkaan tuntematta asian kaikkia yksityiskohtia.

Ryhmitellen toimintavaihtoehtoja ovat siis kauppa, osakkeiden lahjoittaminen tai osakkeista määrääminen testamentilla.

Edellytykset perintö- ja lahjaverolain sukupolvenvaihdoshuojennukselle ovat olemassa, koska luovutuksensaajan tarkoituksena olisi jatkaa yritystoimintaa ja luovutettava omistusosuus on yli 10 % osakekannasta. Lisäksi edellytykset tuloverolain mukaiselle sukupolvenvaihdosluovutukselle ovat olemassa, koska yrityksen osakkeitten luovutus tapahtuisi laissa mainitulle sukulaiselle. Sukupolvenvaihdosluovutusta ei katsota luovuttajan veronalaiseksi tuloksi.

Luovutuksen verokohteluun vaikuttaa se maksetaanko täysi käypä hinta, onko kauppa lahjanluonteinen, jolloin kauppahinta on enintään ¾ käyvästä hinnasta vai onko kyseessä puhdas lahja.

Yrityksen sukupolvenvaihdokseen liittyvissä yksityiskohtaisemmissa kysymyksissä on syytä ottaa yhteyttä lakimieheen.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Lakipalvelut jopa 40 % edullisemmin - nopeasti ja luotettavasti »