Toinen vanhemmistani kuoli ja toinen jäi siten leskeksi. Oli keskinäinen HALLINTAoikeustestamentti. Me lapset(2kpl)'emme vaatineet lakiosaa. Nyt Myytiin arvokas osa heidän yhteistä omaisuuttaan(ei avioehtoa, leskellä vähemmän omaisuutta kuin kuolleella) ja pyysimme että jos siitä saadut rahat jaettaisiin. Leski sanoi että koska hänellä on sekä omistus-että käyttöoikeus koko omaisuuteen, ei meille kuulu penniäkään. Samoin vihjasi että pesän tilillä ei Ole rahaa ollutkaan. Kuitenkin on myynyt paljon kuolleelta jäänyttä arvokasta omaisuutta. Valtakirjat leskellä on ollut kaikkeen, mutta hän on mm.ostanut uuden asunnon omiin nimiinsä. Tähän hän käytti rahoja jotka sai asunnosta, joka oli hänen ja vainajan yhteinen koti. Koska olemme luopuneet lakiosasta, voiko mitään tehdä?

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei, kiitos kysymyksestäsi.

Keskinäinen hallintaoikeustestamentti antaa leskelle ainoastaan hallintaoikeus testamentattuun omaisuuteen. Hallintaoikeus pitää sisällään oikeuden käyttää omaisuutta normaalilla tavalla ja nauttia siitä saatavasta tuotosta. Yleensä hallintaoikeustestamentti ei sisällä yksityiskohtaista tietoa siitä, mitä hallintaoikeustestamentin saaja saa omaisuudelle tehdä ja mitä ei. Leskellä ei kuitenkaan ole oikeutta myydä tai muuten luovuttaa hallintaoikeuden alaista omaisuutta ilman omistajien yhteistä suostumusta. Ilman omistajien suostumusta tehty luovutustoimi on tehoton omistajiin nähden. Se, että olette luopuneet lakiosasta ei vaikuta teidän oikeuteen määrätä omistamastanne omaisuudesta. Toisin sanoen, voitte kieltää häntä luovuttamasta kuolinpesän omaisuutta ilman teidän suostumusta.

Kysymyksestä ei kuitenkaan käy tarkasti ilmi millaiset valtakirjat leskellä on. Jos leskelle on annettu laajat valtuudet tekemään oikeustoimia kuolinpesän varoilla, hän voi omatoimisesti esim. myydä hänen ja kuolleen puolisonsa yhteisenä kotina käytetyn asunnon ja hankkia sen tilalle uuden asunnon. Omaisuuden pääomahyöty kuuluu kuitenkin sen omistajille. Asunnon luovutuksesta saatu mahdollinen voitto kuuluu siten kuolinpesälle.

Hallintaoikeuden alaista omaisuutta ei voida jakaa lesken elinaikana, mikäli lesken hallintaoikeus on elinikäinen. Leski voi halutessaan luovuttaa hallintaoikeudestaan joko tiettyyn omaisuuserään tai kaikkeen omaisuuteen. Hallintaoikeudesta luopuminen on kuitenkin veronalainen lahja, josta voidaan määrätä lahjaveroa omaisuuden omistajille.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Lakipalvelut jopa 40 % edullisemmin - nopeasti ja luotettavasti »