Perin äidiltäni vanhan huonokuntoisen omakotitalon v. 2004, kun äitini kuoli. Määrittelin itse perukirjaan talon käyväksi arvoksi 62 000 €. Tehtävä ei ollut helppo, koska talo ei ole mikään aikansa tyyppitalo eikä vertailukohtia ollut. Nyt kiinteistövälittäjä kertoi, että kauppa ei oikein käy ja että ostajia ei meinaa löytyä remonttikohteille. Hän antoi hinta-arvioksi 30 - 40 000 €. Ajattelin aloittaa myynnin 70 000 €. Miten verottaja suhtautuu eri myyntihintoihin, kun 10 vuotta on kulunut perunkirjoituksesta.

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei, kiitos kysymyksestäsi.

Mikäli myyt talon voitolla, eli suuremmalla hinnalla kuin sen hankintameno, on ylimenevältä osalta maksettava luovutusvoittoveroa. Perityn omaisuuden hankintamenona pidetään sen perukirja-arvo, eli tässä tapauksessa 62 000 €. Mahdolliset myyntikulut, kuten esimerkiksi kiinteistönvälittäjän palkkio, ovat vähennyskelpoisia menoja luovutusvoittoverotusta laskettaessa. Luovutusvoitosta maksetaan pääomatuloveroa, joka on 30 %. Jos myyt talon tappiolla, voit hyödyntää luovutustappio omassa verotuksessasi, jolloin voit esimerkiksi vähentää luovutustappio pääomatuloistasi.

Jos olet käyttänyt ko. omakotitalo vakituisena asuntona yhtäjaksoisesti vähintään 2 vuotta, saat oman asunnon luovutusvoiton verovapauden, jolloin luovutusvoittoveroa ei tarvitse maksaa ollenkaan. Toisaalta, jos olet asunut talossa vähintään 2 vuotta ja myyt sen tappiolla, luovutustappio on vähennyskelvoton verotuksessasi.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »