jos lapsen nimiäiset on todistajien läsnäollessa pidetty ja lapsen sukunimi päätetty, onko eroparin pääasiallisesti lapsesta huolta pitävällä henkilöllä oikeus vaihtaa nimenannon jälkeen lapsen sukunimeä maistraatin papereita viedessä ilman kysymättä toisen vanhemman suostumusta?

kiitollinen olisin vastauksesta tähän kysymykseen johon ei kovasta etsinnästä huolimatta löydy vastausta.

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Lapsen sukunimi määräytyy lain nojalla automaattisesti lapsen syntymähetken mukaan. Lapsi saa syntyessään sen sukunimen, joka vanhemmilla on lapsen syntymähetkellä, jos vanhemmilla on yhteinen sukunimi. Tämä nimi on se, jonka aviopari on ottanut yhteiseksi sukunimekseen mennessään avioliittoon. Mikäli lapsi syntyy ennen kuin aviopari on eronnut, tulee lapsen sukunimeksi lain mukaisesti vanhempien yhteinen sukunimi.

Jos vanhemmilla ei ole yhteistä sukunimeä, lapsi saa sen sukunimen, jonka vanhemmat ilmoittavat lapsen sukunimeksi ja joka jommallakummalla vanhemmalla on ilmoitusta tehtäessä. Jos vanhemmilla on yhteisessä huollossa yhteinen alaikäinen lapsi, lapsi saa kuitenkin syntyessään sen sukunimen, joka hänen sisaruksellaan on.

Lapsen sukunimeksi tulee lapsen äidin sukunimi, jos isää ei ole merkitty väestötietojärjestelmään viimeistään silloin kun nimi tulee antaa lapselle. Vanhemmat voivat sopia alaikäisen lapsen sukunimen muuttamisesta siten, että lapsi saa isänsä sukunimen, jos vanhemmilla ei lapsen syntyessä ollut yhteistä sukunimeä ja isyyttä ei ollut vahvistettu ja merkitty väestötietojärjestelmään silloin, kun lapsen sukunimi ilmoitettiin väestötietojärjestelmään. Lapsen nimi voidaan isyyden vahvistamisen perusteella kuitenkin ainoastaan kerran muuttaa isän sukunimeksi. Lapsen sukunimen vaihtamisesta tulee huoltajien olla yksimielisiä. Siten teidän kysymyksessänne eroamassa olevan avioparin tulee olla yksimielisiä lapsen nimen muuttamisesta, jos vanhemmilla oli eri sukunimet lapsen syntymähetkellä, sillä lapsen syntymähetkellä keskenään avioliitossa olevista vanhemmista tulee lapsen yhteishuoltajia. Jos eropari oli avoliitossa keskenään, ei tämä muuta asiaa, vaan lapsen huoltajien nimenomaisesti tulee olla yksimielisiä lapsen nimen muuttamisesta laissa määritellyissä tapauksissa riippumatta vanhempien tilanteesta. Mikäli teidän tapauksessanne eroavasta parista molemmat ovat lapsen huoltajia, heidän tulee päättää yhdessä lapsen nimen muuttamisesta.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »