Hei.! Meillä olis sellainen ongelma et mun isä kuoli ja hän omisti kun äitin kanssa puoleksi talon ja mun isällä on 6 lasta eri naisen kanssa. Onko mun äitillä siis oikeus ostaa kaikki muut lapset pihalle koska hän omistaa puolet talosta?

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,

äitinne ja eri liiton 6 lasta voivat toki sopia talon omistusosuuden (toisen puolikkaan) kaupasta. Asia kuuluu yksinkertaisesti sopimusvapauden piiriin: Jos yhteisymmärrys syntyy, äitinne voi ostaa toisenkin puolikaan talon omistusoikeudesta.

Mutta jos yhteisymmärrystä ei synny, tilanne on vaikeampi. Tällöin kuolinpesän jaon jälkeen äitinne ja mainitut lapset ovat talon yhteisomistajia, joihin sovelletaan lakia eräistä yhteisomistussuhteista. Lain 9 ja 10 §:ien mukaisesti äitinne voi halutessaan hakea käräjäoikeudelta yhteisomistussuhteen purkamista. Koska taloa ei liene käytännöllistä jakaa fyysisesti, purkaminen tapahtuu myymällä se eniten tarjoavalle.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että äitinne ei tarvitse omistaa koko taloa voidakseen hallita koko taloa. Perintökaaren 3 luvun 1a §:ssä säädetään ns. lesken hallintaoikeudesta. Sen mukaan leski saa pitää jakamattomana hallinnassaan (käytössään) puolisoiden kotina käytetyn asunnon, huolimatta perillisten vaatimuksista. Tämä edellyttää, että leski ei omista toista kodiksi sopivaa asuntoa. On siis aivan käytännöllinen vaihtoehto, että äitinne ja edellisen liiton 6 lasta pysyvät kaikki talon yhteisomistajina, mutta äitinne käyttää yksin koko asuntoa.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Lakipalvelut jopa 40 % edullisemmin - nopeasti ja luotettavasti »