voinko perunkirjoituksessa määrätä oman osuuden mökistä lapsilleni ja samalla pitää käyttöoikeuden vai joudunko ensin ottamaan mökin nimiini ja sitten tehdä lahjoitus ja määrätä käyttöoikeus itselleni

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei

Oletan, että olet nyt saanut osuuden mökistä perinnöksi. Mikäli siis haluat luovuttaa oman osuutesi mökistä lapsillesi kuitenkin pitämällä itselläsi käyttö- eli hallintaoikeuden, katsotaan mökin luovuttaminen lahjaksi lapsillesi. Sinä joudut maksamaan mökin osuudesta perintöveron (yli 20 000 euron perinnöstä maksetaan vasta perintöveroa) ja lapsesi maksavat sinulta saamastaan mökistä vielä lahjaveron. Käyttöoikeuden pitäminen itsellään kuitenkin alentaa mökin osuuden hintaa, joten lahjaveroa maksetaan pienemmästä summasta kuin mistä sinä maksat perintöveroa.

Luovutuksen voit tehdä perunkirjoituksen yhteydessä tai sen jälkeenkin. Sillä ei oikeastaan ole mitään merkitystä, koska joka tapauksessa perinnöstä tulee maksaa ensiksi perintövero ja sen jälkeen lapsiesi lahjavero. Luovutuksessa kannattaa mainita tarkasti se, että pidätät itselläsi hallintaoikeuden mökkiin. Sinun ei siis ole pakko ottaa ensiksi mökkiä "omiin nimiisi" ennen luovutuksen tekemistä, vaan voit tehdä sen suoraan perunkirjoituksessakin ilmoittamalla luovutuksesta.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »