Hei!
80-vuotiaalla äidilläni on mökki/talo omistuksessa ja nyt hän haluaisi siirtää sen minun nimiini. Miten se tulisi tehdä jotta se menisi oikein? Minulla on kaksi siskoa.
Äiti asuu nykyään vuokralla.

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Mikäli äitisi haluaa luopua mökistä hyväksesi vastikkeetta, on kyseessä lahja. Koska lahjoitettava omaisuus on kiinteistö, on lahjoituksessa noudatettava niitä säännöksiä, joita kiinteistön luovutuksesta on säädetty. Tämä tarkoittaa sitä, että lahjoituksessa on noudatettava kiinteistön luovutuksesta säädettyä määrämuotoa, jotta lahjoitus olisi pätevä.

Kiinteistön luovutus on tiukasti määrämuotoinen oikeustoimi ja siitä säännellään maakaaressa. Tämä on tärkeää, sillä luovutus ei ole sitova, ellei muotovaatimuksia noudateta. Lahjakirja on laadittava kirjallisesti. Lahjanantajan ja -saajan tai vaihtoehtoisesti heidän valtuuttamien henkilöiden on allekirjoitettava se. Kaupanvahvistajan tulee vahvistaa lahjakirja kaikkien allekirjoittaneiden ollessa samanaikaisesti läsnä. Kaupanvahvistajien palveluita tarjotaan esimerkiksi pankeissa ja Maanmittauslaitoksessa.

Lahjakirjasta on käytävä ilmi vähintään seuraavat tiedot:
- luovutustarkoitus eli maininta siitä, että kyseessä on lahja
- luovutettava kiinteistö (nimi ja kiinteistötunnus)
- lahjanantaja ja lahjansaaja

Lahjakirjassa on hyvä mainita myös mahdollisista ehdoista, joita lahjoitukseen liittyy. Esimerkiksi, jos lahjanantaja haluaa pidättää elinikäisen hallintaoikeuden lahjoitettavaan omaisuuteen. On myös huomattava, että omalta vanhemmalta saatu lahja otetaan huomioon ennakkoperintönä lahjoittajan kuoleman jälkeen. Lahjoittaja voi kuitenkin määrätä, ettei lahjaa oteta huomioon ennakkoperintönä niin halutessaan. Tästä on hyvä mainita lahjakirjassa.

Lahjansaajan on lahjoituksen jälkeen haettava saannolleen lainhuutoa samoin kuin vastikkeellisessa kiinteistönluovutuksessakin. Lahjasta tulee maksaa luonnollisesti myös lahjaveroa.

Mikäli olette epävarma lahjakirja laatimisessa tai muissa lahjoitukseen liittyvissä kysymyksissä, on hyvä kääntyä lakimiehen puoleen.

Mukavaa kevään jatkoa!

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »