hei olen vaatimassa lakiosaa isäni jälkeen, äiti elää. olen ainut rintaperillinen. pojalle on testamnetattu puoliosuus maapaikasta mutta ei muuta. olen saanut 2000,2005 ja nyt n. 4 kk aikaa lahjoiksi merkittyjä summia.(isompiakin) MUTTA koska olen ainut,ne ei merkitse mitään, sanoi tuomari. onko näin?? Entä testamentti??? Entä lsken hallintaoikeus??? Siis mitä lasketaan mukaan minun lakiosaani??? Rahasta neljäsosa, mutta entä maapaikan arvosta?? ja metsistä samatkp, neljäsosa???? saan siis rahana ne koska pesässä sitä on. Poika ei kärsi asiasta?? eikä leski??

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei, kiitos kysymyksestäsi.

Lakiosan suuruus on puolet lakimääräisen perimisjärjestyksen mukaisesti tulevan laskennallisen perintöosuuden arvosta. Ainoana rintaperillisenä lakiosan suuruus on puolet jäämistöstä. Sinun lakiosan suuruus koostuu siis puolet kuolinpesän varoista eikä vain yksi neljäsosasta.

Lakiosaa ei saa testamentilla loukata. Vaikka omaisuus on testamentilla määrätty menevän pojallesi tai jollekin muulle, olet aina oikeutettu lakiosaasi. Lakiosaa loukkaava testamentti on tehoton siltä osin kuin se loukkaa lakiosaa eli siltä osin kuin se estää sinua saamasta lakiosaasi. Kannattaa muistaa, että lakiosavaatimus on tehtävä kuudessa kuukaudessa siitä, kun testamentti annettiin sinulle tiedoksi.

Kysyt myös lesken hallintaoikeudesta. Leskellä on aina oikeus pitää jakamattomana hallinnassaan puolisoiden yhteisenä kotina käytetyn asunnon. Tätä oikeutta kutsutaan lesken asumisoikeuksiksi ja se on elinikäinen. Lesken asumisoikeus pysyy, vaikka se johtaisi siihen, että rintaperillinen ei tämän vuoksi saisi lakiosaansa.

Vastatakseni vielä kysymykseesi lahjoista ja mikäli ne on luettava ennakkoperinnöksi: verottajan näkökulmasta ainoalle rintaperilliselle annettua lahjaa ei pidetä ennakkoperintönä, ellei toisin ole määrätty. Siviilioikeudelliselta näkökulmalta vastaavasti ainoalle rintaperilliselle annettu lahja voi joissakin tilanteissa katsoa ennakkoperinnöksi.

Mikäli sinulle jäi vielä jotain kysyttävää tai haluat tarkempia tietoja jostain tietystä asiasta, voit olla yhteydessä Minilexin lakimiehiin. He auttavat mielellään.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »