Hei, vanhemmillamme on keskinäinen testamentti, jossa leski saa hallntaoikeuden ensin kuolleen pson omaisuuteen. Testamentissa lakiosaa ei toivota vaadittavaksi mutta jos sitä vaaditaan, on leskellä oikeus maksaa se rahana. Kysymys. Onko lakiosaa vaatineella rintaperillisellä oikeus ensiksi kuolleen vanhemman perintöosan puolikkaaseen lesken kuoltua?

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei ja kiitos kysymyksestänne,

Lakiosan vaatiminen ensin kuolleen vanhemman jälkeen ei vaikuta lakiosaa vaatineen asemaan lesken jälkeen toimitettavassa perinnönjaossa.

Testamenttiin voidaan ottaa määräyksiä, jotka suojaavat leskeä lakiosavaateilta. Testamentissa voidaan määrätä, että lakiosaa ensin kuolleen puolison jälkeen vaativa perillinen saa myös lesken jälkeen vain lakiosansa. Testamentissa voi olla myös määräys, että ensin kuolleen puolison jälkeen lakiosaa vaatineen perillisen saama osuus on vähennettävä hänen osuudestaan lesken jälkeen.

Koska tällaisia ehtoja ei testamenttiin sisälly, lakiosaa vaatineella rintaperillisellä on oikeus myös ensiksi kuolleen vanhemman perintöosan puolikaaseen lesken jälkeen toimitettavassa perinnönjaossa.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Lakipalvelut jopa 40 % edullisemmin - nopeasti ja luotettavasti »