Hei!
Äitini kuoli yllättäen kaksi kuukautta sitten. Hän oli joulukuussa 2014 lahjoittanut lapsettomalle siskolleni 60000 euroa, josta siskoni oli maksanut lahjaveron. Lahjaveroilmoituksen lisäksi ei mitään erillistä lahjakirjaa ole tehty. Äitini oli vuosien varrella tehnyt verovapaita rahalahjoituksia kahdelle lapselleni ja myös testamentannut lapsilleni perintövero-vapaat 19900 euroa. Siksi äitini halusi korvata siskolleni näitä lapsilleni antamia rahoja. Tänä vuonna äitini kertoi minulle tästä, koska koki tämän epäoikeudenmukaiseksi minua kohtaan ja halusi lahjoittaa minulle 30000 euroa, jota ei ehtinyt tehdä, koska kuoli.
Kysymys kuuluukin näin perunkirjoituksen kohta alkaessa, että onko siskoni saama lahjoitus lahja vai ennakkoperintö? Ja kuka siitä päättää kumpi se on?

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Onko siskoni saama lahjoitus lahja vai ennakkoperintö?

Ennakkoperinnön ja lahjan ero on se, että ennakkoperintö lisätään pesän niin sanottuun laskennalliseen jäämistöön. Laskennallinen jäämistö koostuu reaalisesta jäämistöstä, eli pesässä tosiasiallisesti olevista varoista sekä siihen tehtävistä lisäyksistä, kuten ennakkoperinnöistä.

Laki lähtee siitä oletuksesta, että perilliselle annettu lahja on ennakkoperintöä ja otetaan huomioon perintöosia määritettäessä, ellei muuta ole määrätty tai olosuhteisiin katsoen otaksuttava tarkoitetun.

Kuvauksen perusteella ei ole lahjakirjaa tai muuta näyttöä siitä, että sisaresi saamaa lahjaa ei ole tarkoitus ottaa huomioon ennakkoperintönä. Näin ollen lähtökohta on se, että sisaresi saama lahja otetaan huomioon ennakkoperintönä perintöosia määritettäessä ja lisätään laskennalliseen jäämistöön.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Lakipalvelut jopa 40 % edullisemmin - nopeasti ja luotettavasti »