Perheen äiti kuoli vuonna 2004. Jäljelle jäi leski ja 3 täysi-ikäistä tytärtä (A, B, C). Testamenttia ei ollut ja kuolinpesää ei tällöin jaettu. Perintöverot maksettiin 2004. Tähän asti leski on asunut heidän yhteisessä kodissaan. Nyt leski on muuttanut pois heidän kodistaan ja tytär C haluaa lunastaa A ja B sisariltaan heidän osuuden talosta. Leski on jäämässä talon osaomistajaksi omalla osuudellaan. Miten tulee toimia, tehdäänkö talosta ensin osittainen ositus leskelle ja kaikille 3 tyttärelle, josta löysin asiakirja mallinkin. Ja sen jälkeen ihan normaalit kauppakirjat kahden sisaren osuuden myymisestä. Vai voiko tätä jotenkin yhdistää osittaisen osituksen asiakirjaan? C tyttärelle kaikkien kolmen osuus talosta ja A ja B saa X euroa C:ltä. Talon arvo on sovittu ja siitä ei ole riitaa.

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei, kiitos kysymyksestäsi.

Kuolinpesän osakkaat voivat joko yksin tai yhdessä ostaa tai lunastaa jonkin osakkaan osuuden kuolinpesästä. Tämä tapahtuu perinnönjaon yhteydessä, joten pesä on jaettava ennen perintöosuuden luovutusta. Mutta ennen perinnönjakoa on suoritettava ositus. Osituksessa määritellään kummankin aviopuolison avio-osa. Vainajan avio-osa on se varallisuus, joka kuuluu vainajan kuolinpesälleen. Osituksen jälkeen voidaan jakaa kuolinpesän varoja. Kuolinpesä ei tarvitse jakaa kokonaan, vaan tässä tilanteessa on mahdollista suorittaa ns. osittainen jako.

Jako voidaan toimittaa niin, että C lunastaa A:n ja B:n osuudet talosta. Lunastuksessa C:n on käytettävä omia, pesän ulkopuolisia varoja. Perinnönjakokirja on tehtävä määrämuotoisena: kirjallisena, kaikkien osakkaiden allekirjoittamana ja kahden esteettömän todistajan oikeaksi todistettuna. Jakokirjaan on merkittävä se omaisuus, joka kukin osakkaista on saanut sekä lunastukseen käytettyjen ulkopuolisien varojen määrä.

Kiinteistön luovutuksessa on noudatettava yleisiä kiinteistön kaupan muotovaatimuksia. Luovutuksesta on siten laadittava kirjallinen kauppakirja, jonka kaupan osapuolten on allekirjoitettava. Lisäksi julkinen kaupanvahvistaja on vahvistettava kauppakirjan.

Mikäli haluat tarkentavia tietoja, voit olla yhteydessä Minilexin lakimiehiin.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »