Kuolinpesässä on neljä sisarusta ja pesänhoitajana toiminut jo kaksi vuotta tamperelainen asianajaja. Asunto-osake on myyty, irtain jaettu, kyseessä on Keski-Suomessa sijaitseva maa- ja metsätila, josta olemme vaatineet siskoni kanssa osuuttamme, jakoa ei vaan saada toimitettua. Metsä on pilaantumisvaarassa, myrskytuhojen jäljiltä ja siellä on havaittu myös kirjanpainajahyönteisten jälkiä mädäntyvissä puissa. Asianajaja suostuisi tekemään jaon tasan neljään osaan, mutta kieltäytyy tekemästä tila-arviointia. Häviäisimme siskoni kanssa, koska veljillämme on arvokkaat vuokrarantatontit, joita ei huomioitaisi mitenkään. Onko meidän 50 %´in osuudella mahdollisuus hakea uutta pesänhoitajaa?

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei

Pesänhoitaja vastaa yleensä kuolinpesän väliaikaisesta hallinnosta. Sen sijaan perinnönjako voidaan toimittaa joko osakkaiden sopimalla tavalla sopimusjakona tai pesänjakajan suorittamana toimitusjakona. Perintökaaren mukaan toimitusjako on toimitettava, jos joku osakas sitä vaatii. Merkitystä ei ole sillä, kuinka suurta suhteellista osaa hakijan oikeus jäämistöstä edustaa.

Toimitusjako saadaan vireille tekemällä tuomioistuimelle hakemus pesänjakajan määräämiseksi. Ennen pesänjakajan määräämistä on osakkaille varattava tilaisuus lausua mielipiteensä asiasta. Toisaalta jos perilliset ovat jo jakaneet koko jäämistön keskinäisellä sopimuksella, kuolinpesään ei voida enää määrätä pesänjakajaa.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Lakipalvelut jopa 40 % edullisemmin - nopeasti ja luotettavasti »