Hei, miten tulisi toimia, kun nainen ja mies olivat parisuhteessa, jonka aikana nainen tuli raskaaksi. Nainen oli väkivaltainen, petti ja otti miehen nimiin kymmenientuhansien eurojen edestä lainoja. Kun lapsi syntyi mies vaati isyystestiä, tähän lapsen äiti eikä lastenvalvoja suostunut. Mies vaati lastenvalvojan vaihtoa, mutta tähän ei myöskään suostuttu. Mies täten pakotettiin isäksi, ja hän ei jaksanut taistella vastaan kun taakkana oli jo velat ja masennus. Lapsi on nyt 9 vuotias, hän ei ole ikinä nähnyt isäänsä sillä lapsen äidillä on yksinhuoltajuus, ja äiti estää lapsen ja isän tapaamiset. Nainen on myös sanonut ettei tiedä lapsen todellista isää.
Nyt kun mies on saanut elämänsä hallintaa ja velat maksettua, hän haluaisi selvittää lapsen isyyden. Onko se enää mitenkään mahdollista?

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Uuden isyyslain mukaan miehen isyys on kumottava, jos oikeusgeneettisen isyystutkimuksen avulla tai muutoin on selvitetty, ettei mies ole siittänyt lasta. Lastenvalvoja voi tilata tällaisen tutkimuksen isyyden selvittämisen yhteydessä. Laki säätää erilaisista tilanteista, joissa lastenvalvojan on ryhdyttävä selvittämään lapsen isyyttä. Kuitenkin nyt kyseessä oleva tilanne ei täytä lain ehtoja, joten lastenvalvoja ei välttämättä suostu tilaamaan isyystutkimusta. Lähtökohtaisesti kannattaisi kuitenkin ensimmäiseksi yrittää selvittä tilannetta lapsen äidin ja lastenvalvojan kanssa.

Jos tilanne ei lähde ratkeamaan sopuisasti, uuden isyyslain perusteella ainut vaihtoehto tällaisessa tilanteessa on nostaa käräjäoikeuteen isyyden kumoamista koskeva kanne. Isyyden kumoamista koskevan kanteen saa käräjäoikeudessa nostaa mies, jonka isyys on avioliiton perusteella todettu tai maistraatin päätöksellä vahvistettu. Tuomioistuin voi käsiteltävänään olevassa isyyden vahvistamista tai kumoamista koskevassa asiassa määrätä tutkimuksen tehtäväksi, jos asianosainen sitä vaatii tai jos tuomioistuin pitää sitä muutoin tarpeellisena asian selvittämiseksi. Näin ollen isyyden kumoamista koskevassa kanteessa tulisi vaatia oikeusgeneettistä isyystutkimuksen teettämistä. Oikeudenkäynnissä olisi hyvä käyttää lakimiestä tai asianajajaa parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi.

Lisätietoa isyyslaista ja isyyden kumoamista saa myös Minilexin lakipuhelimesta.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »