Olen ollut kasvattilapsena v 1960. Kasvatusäitini on saanut korvaukset minuun kohdistuvista kuluista sosiaalitoimistolta. Hänellä ei ole perillisiä, ehkä sisar. Mietityttää olisiko minulla minkäänlaista oikeutta hänen perintöönsä? Hän on elossa. Olin 2-vuotis kun minut sijoitettiin tähän perheeseen En ole adoptoitu.

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,

kasvattilapsen asema ei luo perimysoikeutta. Ellei kasvatusäitinne ole tehnyt testamenttia, hänet perii hänen lähin perillisensä, tässä tapauksessa kai sisarensa. Jos henkilöllä ei ole elossa serkkua läheisempiä sukulaisia, perintö menee valtiolle.

Yksinkertaisin tapa tehdä teistä perillinen on, että kasvatusäitinne testamenttaa omaisuutensa teille. Jokainen saa testamentata varansa kelle haluaa, jos ei ole rintaperillisiä (lapsia, lapsenlapsia jne.). Testamentin tekijän täytyy olla kyllin järjissään, ja testamentilla tulee olla kaksi esteetöntä todistajaa. Tarkemmat muotovaatimukset ovat perintökaaren luvussa 10.

Toinen mahdollinen tapa tehdä teistä perillinen olisi, että kasvatusäitinne adoptoisi teidät jälkikäteen. Adoptiolain 4 §:n mukaan tuomioistuin voi vahvistaa täysi-ikäisen adoption edellyttäen, että adoptoitava on alaikäisenä ollut adoptionhakijan hoidettavana ja kasvatettavana. Käytännössä tämä kuitenkin voi olla monimutkaisempaa kuin testamentin tekeminen.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Lakipalvelut jopa 40 % edullisemmin - nopeasti ja luotettavasti »