Vanhempi perustanut eläessään yrityksen yhdessä toisen osakkaan kanssa. Ennen kuolemaansa hän on luovuttanut osakkeensa 50% kolmesta lapsestaan vanhimmalle maininnalla, että myös kahden nuoremman kuuluu saada osansa hänen kuoltuaan. Vanhin lapsista ei ole luovuttanut osakkeista osaa nuorimmille vanhemman kuoltua, vaan on myynyt ne yrityksen toiselle osakkaalle. Eivätkä nuorimmat ole ikänsä vuoksi ymmärtäneet edes reagoida asiaan. Onko nuorimmilla sisaruksilla oikeus osuuksiinsa jälkikäteen? Onko asia jo vanhentunut, koska tapauksesta on 10 vuotta? Mikäli ei ole, miten kuuluisi toimia asian suhteen?

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei, kiitos kysymyksestäsi.

Olosuhteiden perusteella vaikuttaa siltä, että lahjanantajan tarkoitus oli antaa osakkeet vanhimmalle lapselleen ennakkoperintönä. Vanhemmilta lapsille annettuja lahjoja katsotaan lähtökohtaisesti ennakkoperinnöksi, mikäli lahjanantaja ei ole määrännyt toisin. Vanhempasi onkin myös maininnut, että muut sisarukset kuuluisi saada osansa hänen kuoltuaan.

Kysymyksestäsi ei käy selvästi ilmi, onko lahjoituksesta laadittu lahjakirja. Mikäli lahjakirjaa ei ole olemassa tai mikäli lahjakirjaan tai mahdolliseen testamenttiin ei ole sisällytetty määräys lahjan ennakkoperintöluonteen poissulkemisesta, lahja oletetaan ennakkoperinnöksi.

Lahjan antamisen ajankohta ei vaikuta siihen, voidaanko lahja pitää ennakkoperintönä vai ei, joten vanhakin lahja voidaan ottaa perinnönjaossa huomioon ennakkoperintönä. Se, että tapauksesta/lahjoituksesta on kulunut yli 10 vuotta ei siis vaikuta sinun ja sisarustesi oikeuteen vaatia ennakkoperinnön huomioonottamista perinnönjaossa. On kuitenkin tärkeää huomata, että molemmat teistä tulee erikseen vedota ennakkoperintöön, jotta se huomioidaan perinnönjaossa teidän perintöosuuksien suuruutta laskettaessa.

Ennakkoperinnön arvo lisätään laskennallisesti kuolinpesän varoihin, jonka jälkeen sen arvo vähennetään ennakkoperinnön saaneelle tulevasta perintöosasta. Perinnönjaossa vanhimman sisaruksen perintöosasta on siten vähennettävä hänen perittävältä saamansa osakkeiden arvo. Lahjoitetut osakkeet on perinnönjaossa arvostettava siihen arvoon mikä niillä oli, kun saaja vastaanotti ne.

Koska ennakkoperinnön arvo vähennetään vanhimman sisaruksen perintöosuudesta, muiden perinnönsaajien perintöosuuksia kasvavat suhteessa ennakkoperinnön saajan perintöosuuden pienenemiseen. Tavoitteena on, että te kaikki saisivat jaossa yhtä paljon kuin teille olisi tullut, mikäli ennakkoperintöä ei olisi annettu.

Mikäli haluat tarkempia tietoja ennakkoperinnöstä, voit olla yhteydessä Minilexin lakimiehiin.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »