Olen saanut n. 10 vuotta sitten ennakkoperinnöksi metsätilan, jonka hallintaoikeus on jäänyt vanhemmilleni. Nyt he ovat hakanneet metsää paljon yli vuotuisen kasvun verran. Otetaanko lopullisessa perinnönjaossa huomioon, että metsätilan arvo on laskenut siitä mitä se silloin 10 vuotta sitten oli? Voinko pahimmassa tapauksessa, jos muuta perittävää ei jää, joutua maksamaan veljelleni rahana puolet siitä mitä tilan arvo oli silloin 10 vuotta sitten? Voiko tällaisia hakkuita minkään lain varjolla estää?

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei ja kiitos kysymyksestänne,

Perintöverotusta toimitettaessa kaikki ennakkoperintöinä käsiteltävät lahjat lisätään kuolinpesän varoihin. Lisäystä tehtäessä ennakkoperinnöt arvostetaan lahjoitushetken mukaiseen arvoon eikä siis lahjanantajan kuolinhetken mukaiseen arvoon.

Metsätilan arvoksi katsotaan se arvo, joka metsätilalla on ollut silloin, kun olette saaneet metsätilan. Metsätilan kokonaisarvosta on vähennetty tuolloin hallintaoikeuden arvo. Tämä metsätilan arvo (josta on siis vähennetty hallintaoikeuden arvo) lisätään perinnönjaossa pesän varoihin ja tästä yhteissummasta lasketaan kunkin perillisen perintöosuus.

Ennakkoperintönä omaisuutta saaneelle perilliselle tulee perinnönjättäjän jälkeen jaettavasta omaisuudesta pienempi osuus, koska hän on jo aikaisemmin saanut perinnönjättäjältä lahjana omaisuutta. Jos muuta varallisuutta ei ole, pesän varoiksi katsotaan ennakkoperinnön arvo. Tällöin joudut maksamaan veljellesi puolet metsätilan arvosta.

Hallintaoikeuden haltijalla on oikeus hakata metsää vuotuisen kasvun arvon verran, mutta hän ei saa alentaa metsäomaisuuden arvoa "ylihakkuilla". Tilan käyvän arvon on oltava hallintaoikeuden päättymishetkellä vähintään sama kuin hallintaoikeuden alkamishetkellä. Vanhemmillasi ei siis ole oikeutta hakata metsää yli vuotuisen kasvun verran.

Jos sinulle jäi vielä kysyttävää asiaan liittyen, soittamalla lakipuhelimeen saat nopeiten vastauksen mieltä askarruttaviin kysymyksiin.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »