Olemme tekemässä perukirjaa/jakoa, jossa perijänä 2 sisarusta. Jaettavana rahavarat. Homma muuten yksinkertainen, mutta toinen sisaruksista on lainannut vainajalta 4:ssä erässä 2009-2012 yhteensä 18000€. Ei ole pystynyt maksamaan takaisin vainajan eläessä ja koko ajan sanonut, että tasataan tilit perinnönjaossa. Teimmekin perukirjan, jossa hänen osastaan vähennettiin tuo velka/ennakkoperintö. Hän kieltäytyi allekirjoittamasta tätä vaan vaatien, että rahavarat jaetaan puoliksi ja hänen velkansa unohdetaan. Hänellä ei ole velkakirjaa, joten ei voi todentaa eräpäivää tai maksusuunnitelmaa, joten ei voida todentaa velan vanheneen. Velka oli sovittu voimaan toistaiseksi. Hän ei ole myöskään tehnyt veroilmoitusta lahjoista eikä ennakkoperinnöstä. Lasketaanko kuitenkin ennakkoperinnöksi?

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei ja kiitos kysymyksestä,

Lainaa voidaan pitää lahjana silloin, kun olosuhteista voidaan päätellä, että varoja ei alun perinkään ole ollut tarkoitus maksaa takaisin. Lainan takaisinmaksusta täytyy laatia lyhennyssuunnitelma ja lyhennysten maksaminen täytyy pystyä todistamaan.

Ennakkoperintöolettaman mukaan rintaperilliselle annettua tavanomaista suurempaa lahjaa pidetään pääsääntöisesti ennakkoperintönä. Ennakkoperintöolettamasta poiketaan silloin, kun lahjanantaja on erikseen määrännyt, että lahjaa ei oteta huomioon ennakkoperintönä. Ennakkoperintönä omaisuutta saaneelle perilliselle tulee perinnönjaossa pienempi osuus, koska hän on jo aikaisemmin saanut perinnönjättäjältä omaisuutta lahjana.

Jos teille jäi vielä jotain kysyttävää, ottakaa rohkeasti yhteyttä Minilexiin.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Lakipalvelut jopa 40 % edullisemmin - nopeasti ja luotettavasti »