Olen vanhempieni edunvalvoja ja olemme myymässä heidän omistusasuntoa, heidä muuttaessa hoivakotiin Onko minun mahdollista saada ennakkoperintöä, olla järjestämässä sitä vai olenko jäävi tähän asiaan? Voiko vanhempani antaa rahaa lahjana alle 4000 lahjaverottomasti perillisille kun ovat edunvalvonnan alla?

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei!
Lähtökohtaisesti edunvalvojalla ei ole oikeutta lahjoittaa päämiehensä omaisuutta. Ennakkoperintökin katsotaan lahjoitukseksi, kuten tavallinen lahja. Sitä myös verotetaan kuten lahjaa: yli 4000 euron ennakkoperinnöstä/lahjasta tulee maksaa lahjavero. Alle 4000 euron lahjoja/ennakkoperintöjä ei veroteta, vaikka antaja olisikin edunvalvonnan alla tai saajana olisi edunvalvoja.

Vanhemmillasi on kuitenkin oikeus lahjoittaa itse omaisuuttaan, mikäli he ymmärtävät asian merkityksen eikä heidän oikeustoimikelpoisuutta ole rajoitettu lahjoittamien osalta. He siis voivat lahjoittaa tai antaa sinulle ennakkoperintöä, vaikka olet heidän edunvalvojansa. Tällöin sinun tulee kuitenkin varmistua heidän ymmärryskyvystä ja oikeustoimikelpoisuudesta. Tämän voit varmistaa hankkimalla esimerkiksi arvion ja lausunnon heiltä hoitavalta erikoislääkäriltä. Päämiehen lahjoittaessa omaisuuttaan tai antaessaan ennakkoperintöä edunvalvojalle, tulee olla todella huolellinen: mikäli hommaa ei hoideta oikein, voi edunvalvojalle tulla korvausvelvollisuus ja lahja voi perääntyä takaisin päämiehelle. Yleisesti vaikeinta on osoittaa, että päämies on halunnut tehdä lahjoituksen tai on ylipäätään tehnyt sen itse. Todistusongelmien välttämiseksi kannattaa lahjoitustilanteeseen ottaa mukaan todistaja, joka on riippumaton ja täysin ulkopuolinen henkilö. Tällainen henkilö voisi olla esimerkiksi joku ulkopuolinen lakimies. Todistajiksi ei siis kannata ottaa ketään tuttuja tai läheisiä, koska heidän todistamisensa ei ole niin puolueeton kuin ulkopuolisella henkilöllä.

Edunvalvojana tiedät myös varmasti jo vuosittain tehtävästä vuositilistä maistraatille. Mikäli saat nyt tässä tilanteessa ennakkoperintöä tai lahjan vanhemmiltasi, kannattaa sitä varten hankittu lääkärinlausunto ja selvitys lahjoituksesta todistajineen laittaa tähän vuositiliin. Et siis ole jäävi hoitamaan lahjoituksen tai ennakkoperinnön antamista, mikäli vanhempasi haluavat ja voivat niin tehdä, mutta riippumaton todistaja ja lääkärin arvio kannattaa ehdottomasti hankkia, koska näin vältytään epäselvyyksiltä ja homma tehdään muodollisesti oikein.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Lakipalvelut jopa 40 % edullisemmin - nopeasti ja luotettavasti »