Äitini on isäni edunvalvoja neurologisen sairauden vuoksi. He ovat olleet 20 vuotta naimisissa, mutta nyt äitini on hakenut isästäni eroa. Miten omaisuus jakautuu isäni kuollessa? Perinkö siskoni kanssa puoliksi isäni puolikkaan heidän omaisuudesta eli onko äitini erotessaan joutunut jakamaan omaisuuden puoliksi isäni kanssa vaikka onkin tämän edunvalvoja vai perimmekö vanhempien omaisuuden vasta myös äitini kuollessa?

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Edunvalvojana olemisella ei tässä tapauksessa ole vaikutusta puolisoiden varallisuussuhteisiin avioerotilanteessa tai toisen puolison kuollessa. Jos puolisoiden välillä ei ole solmittu avioehtosopimusta, on puolisoilla avio-oikeus toistensa omaisuuteen. Tällöin tulee toimittaa ositus. Jos puolisot hakevat avioeroa, tehdään avioero-ositus. Osituksessa selvitetään molempien puolisoiden avio-oikeuden alaiset varat ja velat. Tämän jälkeen molempien puolisoiden omistamat omaisuudet lasketaan yhteen ja jaetaan kahdella, jolloin saadaan avio-osan suuruus. Avio-osaa verrataan kummankin puolison omistamaan osuuteen, jolloin selviää, tuleeko jommankumman puolison maksaa tasinkoa. Se puoliso, joka omistaa enemmän, on velvollinen maksamaan tasinkoa.
Kun ositus on avioeron jälkeen toimitettu, entisillä puolisoilla ei ole enää avio-oikeutta toistensa omaisuuteen. Tämä pätee myös siihen tilanteeseen, jossa ositus tehdään, mutta avioeroasia myöhemmin raukeaa harkinta-ajan jälkeen, jolloin puolisoiden avioliitto pysyy voimassa. Tällöin jommankumman puolison kuollessa hänen koko omaisuutensa menee suoraan hänen lakimääräisille perillisille, eikä mitään ositusta tarvitse enää toimittaa.
Eli käytännössä, jos vanhempiesi välillä toimitetaan ositus avioeroasian tultua vireille, peritte isäsi osuuden hänen kuoltuaan.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »