Olen huolissani miten omaisuutemme käy jos AVOpuolisoni ja YHTEINEN lapsemme kuolee yhtäaikaa. He kulkevat yhdessä pitkiäkin työmatkoja ja pelkoni on, että jonain päivänä voivat joutua kolariin.
Omistamme puoliksi kiinteistöt avopuolisoni kanssa, joten ne tietysti puolittuvat, mutta miten toiselle puolikkaalle käy sekä irtaimistolle esim. auto, vene, omat tilit kummallakin jne?

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,

jos molemmat kuolisivat yhtä aikaa ja jos avopuolisollanne ei ole testamenttia, hänen omaisuutensa menee lähimmälle perilliselle. Jos hänellä on lapsi toisesta suhteesta, perintö menee tälle. Ellei sellaista ole, perintö menee puolisonne vanhemmille. Jos hänen vanhempansa eivät elä, perintö menee hänen sisaruksilleen tai heidän jälkeläisilleen. Jos tällaisiakaan sukulaisia ei ole, perintö menee hänen tädeilleen, sedilleen tai enoilleen.

Ellei perittävällä ole mitään edellä mainittuja sukulaisia, perintö menee valtiolle. Valtionkonttori voi kuitenkin päättää, että tällainen perintö menee hänen läheiselleen, esimerkiksi avopuolisolleen, kokonaan tai osittain.

Luultavasti yksinkertaisin tapa turvata tilanne on, että avopuolisonne tekee testamentin. Testamentti ei syrjäytä rintaperillisen (lapsen, lapsenlapsen jne.) oikeutta saada lakiosaa eli puolikasta siitä, mitä perisi ilman testamenttia; mutta se syrjäyttää kaikkien muiden sukulaisten oikeuden. Tässä tapauksessa testamentin ydinsisällön voi muotoilla esimerkiksi: Jos kukaan rintaperillinen ei ole perimässä X:n omaisuutta, tämän omaisuuden saa avopuoliso Y. Käytännössä on tavallista, että molemmat avopuolisot tekevät testamentin toistensa hyväksi.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Lakipalvelut jopa 40 % edullisemmin - nopeasti ja luotettavasti »