Hei, olen ollut ulkomaalaisen miehen kanssa naimissa 2012 vuodesta alkaen. Ensimmäiset kolme vuotta olin ainoa, jokaoli kesät ja talvisin viikonloput töissä, kun hän oli työtön. Isäni myös kuoli ja perin hänen talostaan puolet. Mies ei suostu allekirjoittamaan avioehtosopimusta. Meneekö ositus yhä puoliksi avioeron jälkeen, vaikkei hänellä ole maalaisjärjellä mitään oikeutta kuolleen isäni omaisuuteen? Vaikuttaako ositukseen se, että minä olen se, joka meillä on tienannut ja ostanut kaiken materian?

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,

osituksessa omaisuus ei mene puoliksi, jos tuomioistuin tai pesänjakaja päättää sovitella ositusta: Asiasta säädetään avioliittolain 103b §:ssä. Sovittelulla pyritään estämään juuri se, että toinen puoliso saisi perusteetonta taloudellista etua. Harkinnassa otetaan huomioon etenkin avioliiton kestoaika sekä puolisoiden toiminta yhteisen talouden ja omaisuuden eteen.

Tässä tapauksessa vaikuttaa todennäköiseltä, että ositusta soviteltaisiin teidän eduksenne. Ensinnäkin liittonne kesti vain muutaman vuoden; toiseksi te hankitte suurimman osan omaisuudesta.

Asiassa voidaan antaa ainakin 103b §:n 2 kohdan mukainen määräys: Voidaan määrätä, että miehellänne ei ole avio-oikeutta omaisuuteen, jonka te peritte isältänne. Kysymykseen voi tulla myös 1 kohdan mukainen määräys: Voidaan määrätä, että puolisonne saa muustakin omaisuudesta vähemmän kuin puolet.

Osituksen sovittelua vaaditaan pesänjakajalta toimitusosituksessa. (Jos olette tyytymätön pesänjakajan ratkaisuun, voitte vaatia sovittelua nostamalla kanteen miehenne asuinpaikan käräjäoikeudessa.) Toki asia ratkeaa kätevimmin, jos kerrotte miehellenne osituksen sovittelun mahdollisuudesta; ja hän sen vuoksi suostuu tekemään avioehtosopimuksen tai suotuisan sopimusosituksen. Mutta jos tämä ei onnistu, teidän kannattaa hakea pesänjakajaa.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »