Minut on adoptoitu vuonna 1977. Millaiset oikeudet minulla on perintöön suhteessa adoptiovanhempiin? Heillä on neljä omaa lasta, jotka ovat minua nuorempia. Entä perinkö omat vanhempani? Olen avioton lapsi, eivätkä vanhempani ole tiettävästi nykyään tekemisissä keskenään. Entä minun kuollessani, kuka minut perii? Olen perheetön, eikä minulla ole testamenttia. Väestörekisteritietojen mukaan suhde omiin vanhempiini on katkennut jo ollessani noin 2,5 kk:n ikäinen vuonna 1973. Tämän jälkeen olin lastenkodissa. Haluaisin vielä kysyä, että onko minulla mahdollisuutta saada korvauksia kärsimyksistä, jotka adoptiovanhempani aiheuttivat minulle hakkaamalla ja pahoinpitelemällä, kun asuin lapsena heidän luonaan?

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei

Koska sinut on adoptoitu ennen vuotta 1980, kyse on ns. heikosta adoptiosta, johon sovelletaan vuoden 1925 ottolapsilakia. Perit adoptiovanhempasi sillä rajoituksella, että adoptiovanhempiesi biologisten lasten oikeus lakiosiinsa saa etusijan sinun perintöoikeuteesi nähden.

Ns. heikko adoptio ei katkaise oikeudellisia siteitä biologisiin vanhempiin. Näin ollen perit biologisista vanhemmista ainakin äitisi. Isän periminen on hieman hankalampi kysymys, sillä sanot olevasi avioton lapsi. Koska olet syntynyt avioliiton ulkopuolella ennen vuotta 1976, sinulla ei ole automaattista oikeutta periä biologista isääsi, jos isyyttä ei ole vahvistettu. Jos haluat periä isäsi, voit nostaa kanteen tuomioistuimessa isyyden vahvistamiseksi. Edellytyksenä on, että isäsi ei ole kuollut ennen 31.1.2012.

Biologiset vanhempasi perivät sinut kuollessasi. Jos he ovat kuolevat ennen sinua etkä ole tehnyt testamenttia, valtiolla on oikeus perintöön.

Kärsimyksestä on tässä vaiheessa valitettavasti mahdotonta saada korvausta, koska tapahtumista on niin kauan aikaa.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »