Äiti ja lapset ovat lähdössä syksyksi ulkomaille. Lapset ovat täyttäneet 12 v. Matkakohteessa on suomalainen koulu, missä lapset opiskelevat. Suomen koulu toimittaa omat tehtävänsä lapsille Vilman kautta. Isän mielestä hänellä on oikeus estää lasten oleskelu ulkomailla.
Heillä on yhteishuoltajuus, lapset käyvät epäsäännöllisesti isän luona tämän viikonloppuna.
Lapsethan eivät muuta mihinkään. Viime syksynä he olivat kuukauden ulkomailla ilman ongelmia.
Onko pykälää suuntaan tai toiseen kysyy isovanhempi PMK

2 vastausta


Minilex

29 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei, kiitos kysymyksestäsi!

Lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta annetun lain 5 §:n mukaan lapsen huoltajat vastaavat yhdessä lapsen huoltoon kuuluvista tehtävistä ja tekevät yhdessä lasta koskevat päätökset, jollei toisin ole säädetty tai määrätty. Näin on tilanne myös erillään asuvilla vanhemmilla, jos heillä on yhteishuoltajuus lapsista. Esimerkiksi lapsen asuinpaikan valinta tai lapsen mahdollinen muutto ulkomaille ovat sellaisia päätöksiä jotka huoltajien tulee tehdä yhdessä. Sellaiset päätökset jotka esimerkiksi aiheuttavat muutoksia lapsen koulunkäyntiin tai hankaloittaa toisen huoltajan tapaamisoikeutta, ovat sellaisia muutoksia joihin toisen huoltajan suostumus tarvitaan.

Lain mukaan, jos vanhemmilla on yhteishuoltajuus, päättävät he siis yhdessä kaikista lapsen asioista. Näin ollen toisella vanhemmalla ei yksin ole oikeutta viedä lapsia ulkomaanmatkalla ilman toisen huoltajan suostumusta. Tämä on tilanne vaikka kyseessä olisi vain matka, eikä vakituinen muutto.

Toisaalta esimerkiksi tapauksessa KKO:2015:56, katsottiin että yhteishuollossa olevien lasten äidillä, jonka luona lapset asuivat, oli oikeus viedä lapset lyhyehkölle kahden viikon lomamatkalle ulkomaille ilman lasten isän lupa. Äiti ei siis tapauksessa syyllistynyt lapsikaappaukseen.

Kysyjän tapauksessa on kuitenkin kyse pidemmästä ulkomaanmatkasta, joka vaikuttaa muun muassa lasten koulunkäyntiin. Näin ollen kyseessä ei ole tavanomainen lyhyempi lomamatka, ja toisen huoltajan suostumus tarvitaan.

Jos teille jäi vielä kysyttävää, ottakaa rohkeasti yhteyttä Minilexiin.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita 0600 12 450.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Minilex

30 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,

Lain mukaan, jos lapsi on huoltajien yhteishuollossa, päättävät huoltajat yhdessä kaikista lapsen asioista. Tällöin toisella ei ole oikeutta viedä lasta ulkomaille ilman toisen suostumusta. Lasta koskevissa asioissa tulisi myös aina ottaa huomioon lapsen etu enne muuta.

Huoltajuussopimuksesta riippuu myös, kuinka paljon päätäntävaltaa kullakin huoltajalla on. Mikäli toisella huoltajalla on ainoastaan tapaamisoikeus muutamina viikonloppuina, voi lähihuoltajalla olla oikeus määrätä ulkomaanmatkoista ilman toisen suostumusta. Tuomioistuin voi vahvistaa tällaisen oikeuden.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]