Henkilö x seurusteli henkilön y kanssa (ei naimisissa). Henkilö y väittää maksaneen henkilön x nimissä olevaa lainaa tämän elinaikana. Voiko henkilö y laillisesti vaatia perillisiä maksamaan hänelle niitä lainan lyhennyksiä?

2 vastausta


756 vastausta

Hei!

Kiitos kysymyksestä.

Lähtökohtana on, että velkojien oikeus saada suoritus saatavalleen säilyy velallisen kuolemasta huolimatta. Perintökaaren mukaan kuolinpesän osakkaat eli perilliset eivät kuitenkaan henkilökohtaisesti vastaa vainajan velasta, vaan vainajan veloista vastataan lähtökohtaisesti vain vainajalta jääneellä omaisuudella. Jotta vainajan velat eivät periytyisi perilliselle, tulee perunkirjoitus kuitenkin toimittaa määräajassa eli 3 kuukauden kuluessa kuolemasta.

Vainajalta jäänyttä omaisuutta tulee käyttää ensin kuolinpesän ja vainajan velkojen maksuun, ennen ositusta tai perinnönjakoa. Velkojenmaksu on suoritettava tasapuolisesti suosimatta ketään. Mikäli ositus tai perinnönjako suoritetaan ennen velkojen maksua, ositus tai perinnönjako voidaan määrätä peruuntumaan tai kuolinpesän osakkaat voidaan määrätä suorittamaan pesälle velkojen maksamiseen tarvittava rahamäärä.

Jos kuolinpesän varat eivät kuitenkaan riitä velkojen maksamiseen, jäljelle jääneet velat jäävät velkojien tappioksi. Tällöinkään perilliset eivät siis ole vastuussa kuolinpesän veloista.

756 vastausta

Hei!

Asiassa tulee lisäksi huomioida, missä tarkoituksessa henkilö y on maksanut lainaa henkilön x puolesta. Lähtökohtana nimittäin on, että toisen velan maksaminen katsotaan lahjaksi, ellei lainan maksaja (tapauksessa y) jää kyseistä summaa velaksi todelliselle velalliselle (tapauksessa x). Lahjaveroa on maksettava, jos samalta henkilöltä saa kolmen vuoden aikana lahjan tai lahjoja, joiden arvo ylittää 5000 euroa.

Tapauksessa näyttäisi kuitenkin olevan kyse siitä, että y ei ole maksanut x:n velkoja lahjana vaan vaatii niitä nyt takaisin maksettaviksi. Kyseessä onkin lain tunnistama saatava, joka y:llä on oikeus periä takaisin. Kuten edellä mainittiin, velkojien oikeus saada suoritus saatavilleen säilyy velallisen kuolemasta huolimatta. Näin ollen y:llä on oikeus vaatia saatavansa maksettavaksi vainajalta jääneestä omaisuudesta.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]