Tapaus meni kutakuinkin näin, "Työntekijä oli tupakoinut työaikana ja lähin esimies ei ollut puuttunut asiaan vaan ylempi johto/osaston päälikkö oli antanut varoituksen tupakointi kiellon rikkomisesta. " Oliko näin että kun lähin esimies ei ollut puuttunut tupakointiin vaan kehoittanut siirtymään sivummalle tupakoimaan savun hajun kantauduttua sisään ja rikkonut näin ollen valvontavelvollisuuttaan on osaston päälikön antama varoitus painoarvoton ? tapauksessa Osaston päälikkö ja työnjohto (lähimmät esimiehet ) ristiriitaisesti valvoo annettua tupakointi kieltoa ja osaston päälikön tulisi kirjoittaa varoitus työnjohtajille ja seuraavan kerran tapahtuvasta rikkeestä työntekijälle. ?

1 vastaus


Minilex

30 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,


Työntekijälle annettavalle varoitukselle ei ole määritelty määrämuotoa laissa. Varoituksen voi antaa silloin, kun työntekijä rikkoo työsopimuksesta tai työsuhteesta johtuvia velvoitteitaan. Työsopimuslain mukaan työntekijää, joka on laiminlyönyt työsuhteesta johtuvien velvollisuuksiensa täyttämisen tai rikkonut niitä, ei kuitenkaan saa irtisanoa ennen kuin hänelle on varoituksella annettu mahdollisuus korjata menettelynsä. Varoitus on annettava kohtuullisessa ajassa siitä, kun rikkomus tai laiminlyönti on tullut työnantajan tietoon. Varoituksella työnantaja voi siis osoittaa, että kyseinen menettely ei ole sallittua, ja että työntekijä voidaan toiminnan toistuessa irtisanoa.

Työnantajan varoituksenanto-oikeus perustuu hänen työnjohto- eli direktio-oikeuteensa, joka antaa hänelle oikeuden antaa työntekoon liittyviä ohjeita ja määräyksiä. Työnjohdollisena toimenpiteenä työnantaja voi selventää työntekovelvoitteeseen kuuluvia tehtäviä tai kehottaa työntekijää korjaamaan toimintatapojaan.

Vaikka lähin esimies ei ole antanut varoitusta, ei ylemmän esimiehen antama varoitus ole painoarvoton. Jos tupakointi on työpaikalla kielletty, olisi enemmän kuin toivottavaa, että myös lähin esimies antaisi tupakoinnista varoituksen tupakoivalle työntekijälle. Laki ei kuitenkaan velvoita työnantajaa varoituksen antamiseen vaan suo siihen oikeuden, joten varoituksen antaminen on työnantajan omassa harkinnassa eikä työnantajaa voida lähtökohtaisesti rankaista siitä, ettei hän ole varoitusta antanut. Työntekijää velvoittavat kuitenkin kaikki hänen esimiehensä, ei pelkästään heistä lähin, joten kuka tahansa esimiehistä voi antaa varoituksen rikkomuksen havaitessaan.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]