Minilex - Lakipuhelin

Asuntokaupan peruuttaminen ja purku

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Mikäli ostaja peruuttaa sovitun kaupan eikä asuntoa ole vielä luovutettu ostajalle, myyjällä on oikeus saada korvausta syntyneestä vahingosta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että uuden asunnon kaupassa ostaja voi ilman erityistä syytäkin peruuttaa kaupan ennen asunnon hallinnan luovuttamista. Näin on myös käytetyn asunnon kaupassa, mikäli myyjänä on elinkeinonharjoittaja ja ostajana kuluttajan asemassa oleva yksityishenkilö. Edellä mainituissa tilanteissa myyjä ei siis voi vaatia kaupan saattamista loppuun, mutta on oikeutettu saamaan ostajalta korvauksen sopimusrikkomuksen tähden mahdollisesti aiheutuneesta vahingosta. Kaupan purkaminen sen sijaan edellyttää aina erityisiä syitä, jolloin kaupan purkamiselle tulee olla siihen oikeuttava peruste. Tällainen peruste on esimerkiksi virhe kaupan kohteessa. Oikeus kaupan purkamiseen voi olla sekä myyjällä että ostajalla tilanteesta riippuen.

Yhteenveto

 • Jos ostaja peruuttaa kaupan ennen asunnon luovutusta, myyjä on oikeutettu korvaukseen hänelle aiheutuneesta vahingosta.
 • Uuden asunnon kaupassa ostaja voi peruuttaa kaupan ilman erityistä syytä, mutta myös käytetyn asunnon kaupassa tämä on mahdollista, jos asunnon myyjä on elinkeinonharjoittaja ja ostaja on kuluttajan asemassa oleva yksityishenkilö.
 • Myyjä on siis oikeutettu korvaukseen vahingosta, mutta hän ei voi vaatia kaupan saattamista loppuun.
 • Kaupan purkaminen edellyttää erityisen syyn, eli siihen oikeuttavan perusteen. 
 • Oikeus kaupan purkamiseen on kummallakin kaupan osapuolella tilanteesta riippuen. 

Summary in English

 • If the buyer cancels the sale before the apartment is handed over, the seller is entitled to compensation for the damage caused to him.
 • In the sale of a new apartment, the buyer can cancel the sale for no particular reason, but also in the sale of an used apartment, this is possible if the seller of the apartment is a trader and the buyer is a private person in the position of a consumer.
 • The seller is therefore entitled to compensation for the damage, but he cannot demand the completion of the transaction.
 • Dismantling the transaction requires a specific reason, i.e. a justification for doing so.
 • Depending on the situation, both parties to the transaction have the right to terminate the transaction.

Kysymyksiä ja vastauksia

1.  Onko kaupan peruuttamisesta aiheutuvaa vahingonkorvausta mahdollista sovitella?

Sovittelu on mahdollista sopimusrikkomustilanteessa, jos se on kohtuuton huomioiden sopimusrikkomuksen syy. Myös myötävaikutus vahinkoon, asunnon kauppahinta, vahingon aiheuttajan mahdollisuus ennakoida, mahdollisuus ehkäistä vahinkoa, sopijapuolten varallisuusolot, sekä muut seikat tulee huomioida tällaisessa tilanteessa. Sovittelu on mahollista erityisesti silloin, kun peruuttaminen on seurausta maksuvaikeuksista, jotka ovat aiheutuneet sairauden, työttömyyden tai muun erityisen seikan takia, ja tämä ei pääasiassa ole vahinkoa aiheuttaneen henkilön syytä. 

2. Milloin kauppa voidaan purkaa?

Kauppa on mahdollista purkaa erityisen syyn nojalla. Tällöin kyse voi olla esimerkiksi kaupan virheestä. Purkaminen on mahdollista molempien kaupan osapuolien osalta tilanteesta riippuen.

Aiheesta muualla

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

 • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
 • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
 • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]