Minilex - Lakipuhelin

Asuntokaupassa käytettävä sopimussakko eli vakiokorvaus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Asuntokaupassa myyjän ja ostajan välille syntyy sopimus asuinhuoneistoon oikeuttavien asunto-osakkeiden kaupasta. Ostaja sitoutuu asuntokaupan tekemiseen yleensä jo tekemällään tarjouksella ja myyjä puolestaan hyväksymällä ostajan tekemän tarjouksen. Mikäli toinen osapuoli haluaa tämän jälkeen irtautua sopimuksesta, joutuu hän maksamaan toiselle osapuolelle etukäteen sovitun käsirahan tai nykyisin yleisemmin käytetyn sopimussakon eli vakiokorvauksen.

Vakiokorvausehdon mukaisesti tarjouksen tekijä tai sen hyväksyjä joutuu maksamaan toiselle osapuolelle sopimussakon eli etukäteen määritetyn rahamäärän, jos hän irtautuu syntyneestä sopimuksesta. Kyse ei ole etukäteen maksettavasta vakuudesta eli käsirahasta vaan sanktionluonteisesta maksusta, joka tulee maksettavaksi vasta mahdollisessa sopimusrikkomustilanteessa. Sopimussakko voi tulla kumman tahansa sopimusta rikkoneen osapuolen maksettavaksi.

Vakiokorvaus ei edellytä minkäänlaista näyttöä vahingosta. Sopimuksesta irtautuva osapuoli on velvollinen maksamaan sovitun korvauksen, vaikka toiselle osapuolelle ei edes olisi syntynyt mitään vahinkoa. Jo pelkästään sopimuksesta vetäytyminen synnyttää vakiokorvaukseen oikeuttavan sopimusrikkomuksen. Sopimusta rikkova osapuoli ei ole kuitenkaan velvollinen maksamaan myöskään vakiokorvausta suurempaa rahamäärää, vaikka toiselle aiheutuneet vahingot ylittäisivät sovitun rahasumman.

Jos esimerkiksi tarjouksen tehnyt ostaja alkaa katua asuntokauppaa eikä halua tehdä sitä jostain myyjästä riippumattomasta syystä, on hän velvollinen maksamaan myyjälle sovitun vakiokorvauksen. Vastaavasti, jos myyjä haluaa irtautua sopimuksesta hyväksyttyään ostajan tarjouksen ja sen mukaiset kaupan ehdot, joutuu hän maksamaan ostajalle sovitun vakiokorvauksen, kun tilanne on syntynyt ostajasta riippumattomasta syystä.

Sopimussakkona maksettava vakiokorvaus voi olla enintään neljä prosenttia tarjouksen mukaisesta kauppahinnasta. Sitä ei voida ylittää, vaikka tarjouksessa olisi määritelty suurempi korvaus. Yksityishenkilöiden välisessä asuntokaupassa on kuitenkin mahdollista sopia etukäteen myös vakiokorvauksen sijasta maksettavista todellisten vahinkojen korvaamisesta. Vakiokorvausehdon käyttäminen on nykyisin hyvin yleistä asuntokaupassa ja se on myös vähentänyt aiemmin enemmän käytössä ollutta käsirahan maksamista.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa