- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Usein asunnon hallinta- ja omistusoikeus kuuluvat samalle henkilölle eli asunnon omistajalle. Hallinta- ja omistusoikeus voidaan kuitenkin myös erottaa toisistaan. Asuntojen kohdalla omistus- ja hallintaoikeus on voitu erottaa mm. niin, että asunnon luovuttaja on pidättänyt sen hallintaoikeuden itsellään. Näin menetellään usein esimerkiksi vanhempien luovuttaessa asuntonsa omistusoikeuden lapsilleen, pitäen kuitenkin sen hallinnan edelleen itsellään. Samoin hallintaoikeus on voitu erottaa omistusoikeudesta testamentin tai lesken asumisoikeuden kautta. Asuntojen omistus- ja hallintaoikeuden erottaminen tulevat kyseeseen myös asuntoja vuokrattaessa, jolloin vuokranantajalla on asunnon omistusoikeus ja vuokralaisella hallintaoikeus. Asuntojen vuokraamisen kohdalla tulee kuitenkin huomioida sitä koskeva erityissääntely.
Omistusoikeuden haltijalla on täysimääräinen oikeus omaisuuteensa käyttämiseen. Mikäli omistusoikeuteen ei ole määrätty rajoituksia, omistaja voi käyttää omistamaansa asuntoon kaikkea mahdollista valtaa: hänellä on valta pitää asuntoa hallussaan, käyttää sitä hyväkseen ja määrätä siitä kaikin tavoin. Kun mahdolliset omistusoikeutta koskevat rajoitukset poistuvat, omistusoikeus palaa lähtökohtaiseen laajuuteensa. Omistusoikeuden haltijan oikeutta voi kuitenkin rajoittaa mm. siitä erotettu hallintaoikeus; asunnon omistaja ei voi siten esimerkiksi myydä toisen henkilön hallintaoikeuden alaista asuntoa ilman tämän lupaa.
Omistusoikeudesta erotettu hallintaoikeus tarkoittaa erityistä oikeutta eli käyttöoikeutta asuntoon. Esimerkiksi asunnon vuokrauksessa vuokralaisella on hallintaoikeus samanaikaisesti kuin vuokranantajalla on asunnon omistajanhallinta. Puhuttaessa asunnon hallintaoikeudesta tarkoitetaan oikeuden haltijan oikeutta käyttää asuntoa. Tietyin edellytyksin haltijalla voi olla myös oikeus asunnosta saatavaan tuottoon. Hallintaoikeuden haltijalla ei ole kuitenkaan oikeutta myydä, luovuttaa tai hävittää asuntoa tai määrätä siitä testamentissaan. Pelkkään hallintaoikeuteen perustuva asunto ei kuulu oikeudenhaltijan kuolinpesään. Hallintaoikeus voi olla elinikäinen, määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva. Hallintaoikeus voi siis raueta oikeuden haltijan kuoleman tai määräajan loppumisen vuoksi, mutta hallintaoikeutta ei voi lähtökohtaisesti purkaa ilman oikeudenhaltijan suostumusta.
Asunnon hallinta- ja omistusoikeuksien vaikutukset kannattaa huomioida etenkin verotuksen näkökulmasta ja asuntokauppaa tehtäessä. Lisätietoja voi kysyä Minilexin lakimiehiltä.
Yhteenveto
- Hallintaoikeus ja omistusoikeus on mahdollista erottaa toisistaan, tällöin omistusoikeuteen kohdistuu rajoituksia
- Kun toisen henkilön hallintaoikeus asuntoon lakkaa, asunnon omistusoikeuden haltijan oikeudet asunnosta määräämiseen ilman rajoituksia palautuu.
- Hallintaoikeus sisältää oikeuden käyttää asuntoa.
- Hallintaoikeuden purkamiseen tarvitaan pääsääntöisesti kyseisen oikeudenhaltijan suostumus.
Summary in English
- It is possible to distinguish between the right of possession and the right of ownership, in which case there are restrictions on the right of ownership.
- When another person's right of possession of the apartment ceases, the owner's rights to dispose of the apartment are fully restored.
- The right of possession includes the right to use the apartment.
- As a rule, the consent of the rightholder in question is required for the termination of the right of possession.
Kysymyksiä ja vastauksia
1. Mitä oikeuksia kuuluu asunnon hallintaoikeuteen?
Henkilöllä, jolla on hallintaoikeus asuntoon, on mahdollista hyödyntää asuntoa käyttämällä sitä. On myös mahdollista, että oikeudenhaltijalle kuuluu asunnon mahdollinen tuotto.
2. Mitä oikeuksia asunnon omistusoikeuteen kuuluu?
Yleensä, jos henkilöllä on omistusoikeus, hänellä on täysi määräysvalta omistamastaan asunnosta. Tällä tarkoitetaan sitä, että hän voi käyttää asuntoa haluamallaan tavalla. Kuitenkin, jos hallintaoikeus on eri henkilöllä, asunnon omistajan määräysvalta on rajoitettua.
3. Miten hallintaoikeuden haltija voi luopua oikeudestaan?
Henkilö, joka haluaa luopua oikeudestaan hallintaan voi tehdä tästä ilmoituksen. Luopuminen on myös mahdollista silloin, kun myydään omaisuus johon hallintaoikeus kohdistuu ilman kyseisen oikeuden siirtämistä omaisuuteen, joka saatiin alkuperäisen omaisuuden myynnillä. Luopumisen hallintaoikeudesta ei tarvitse tapahtua tietyssä hetkessä tai tilanteessa, vaan oikeudenhaltija saa toteuttaa luopumisen silloin, kun hän itse haluaa.
Aiheesta muualla
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.