Minilex - Lakipuhelin

Asunnon hallintaoikeus ja omistusoikeus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Usein asunnon hallinta- ja omistusoikeus kuuluvat samalle henkilölle eli asunnon omistajalle. Hallinta- ja omistusoikeus voidaan kuitenkin myös erottaa toisistaan. Asuntojen kohdalla omistus- ja hallintaoikeus on voitu erottaa mm. niin, että asunnon luovuttaja on pidättänyt sen hallintaoikeuden itsellään. Näin menetellään usein esimerkiksi vanhempien luovuttaessa asuntonsa omistusoikeuden lapsilleen, pitäen kuitenkin sen hallinnan edelleen itsellään. Samoin hallintaoikeus on voitu erottaa omistusoikeudesta testamentin tai lesken asumisoikeuden kautta. Asuntojen omistus- ja hallintaoikeuden erottaminen tulevat kyseeseen myös asuntoja vuokrattaessa, jolloin vuokranantajalla on asunnon omistusoikeus ja vuokralaisella hallintaoikeus. Asuntojen vuokraamisen kohdalla tulee kuitenkin huomioida sitä koskeva erityissääntely.

Omistusoikeuden haltijalla on täysimääräinen oikeus omaisuuteensa käyttämiseen. Mikäli omistusoikeuteen ei ole määrätty rajoituksia, omistaja voi käyttää omistamaansa asuntoon kaikkea mahdollista valtaa: hänellä on valta pitää asuntoa hallussaan, käyttää sitä hyväkseen ja määrätä siitä kaikin tavoin. Kun mahdolliset omistusoikeutta koskevat rajoitukset poistuvat, omistusoikeus palaa lähtökohtaiseen laajuuteensa. Omistusoikeuden haltijan oikeutta voi kuitenkin rajoittaa mm. siitä erotettu hallintaoikeus; asunnon omistaja ei voi siten esimerkiksi myydä toisen henkilön hallintaoikeuden alaista asuntoa ilman tämän lupaa.


» Haluatko vastauksen lakiasiaasi? - Soita 0600 12 450 »  Minilexin lakipuhelin on niitä harvoja palveluita, joita suosittelen ystävilleni.

  Mies, Länsi-Suomi


  Lakimiehet ovat avuliaita ja löytävät ratkaisuja vaikeilta tuntuviin asioihin.

  Nainen, Etelä-Suomi


  Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.

  Nainen, Itä-Suomi
Omistusoikeudesta erotettu hallintaoikeus tarkoittaa erityistä oikeutta eli käyttöoikeutta asuntoon. Esimerkiksi asunnon vuokrauksessa vuokralaisella on hallintaoikeus samanaikaisesti kuin vuokranantajalla on asunnon omistajanhallinta. Puhuttaessa asunnon hallintaoikeudesta tarkoitetaan oikeuden haltijan oikeutta käyttää asuntoa. Tietyin edellytyksin haltijalla voi olla myös oikeus asunnosta saatavaan tuottoon. Hallintaoikeuden haltijalla ei ole kuitenkaan oikeutta myydä, luovuttaa tai hävittää asuntoa tai määrätä siitä testamentissaan. Pelkkään hallintaoikeuteen perustuva asunto ei kuulu oikeudenhaltijan kuolinpesään. Hallintaoikeus voi olla elinikäinen, määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva. Hallintaoikeus voi siis raueta oikeuden haltijan kuoleman tai määräajan loppumisen vuoksi, mutta hallintaoikeutta ei voi lähtökohtaisesti purkaa ilman oikeudenhaltijan suostumusta.

Asunnon hallinta- ja omistusoikeuksien vaikutukset kannattaa huomioida etenkin verotuksen näkökulmasta ja asuntokauppaa tehtäessä. Lisätietoja voi kysyä Minilexin lakimiehiltä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä alla olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 040 663 6051 saat:

 • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
 • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
 • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa