Minilex - Lakipuhelin

Asunto-osake ja remontti

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Asunto-osakeyhtiössä tapahtuviin remontteihin sisältyvät asunnon kunnossapito- ja muutostyöt. Kunnossapito liittyy kiinteistön ylläpitoon, ja siihen kuuluvat mm. vuosi- ja peruskorjaukset, joilla ei merkittävästi puututa olemassa olevaan laatutasoon. Muutostöissä on puolestaan kyse esimerkiksi uudistuksista tai lisärakentamisesta. Kunnossapitovastuu jaetaan asunto-osakeyhtiön ja osakkeenomistajien kesken lähtökohtaisesti niin, että osakkeenomistajan on pidettävä kunnossa osakehuoneistonsa sisäosat, kun taas yhtiö vastaa kunnossapidosta muilta osin. Asiasta on kuitenkin voitu määrätä toisin yhtiöjärjestyksessä. Muutostöistä päätetään erikseen.

Osakkeenomistajan on ilmoitettava kunnossapitotyöstä etukäteen kirjallisesti hallitukselle tai isännöitsijälle, jos työ voi vaikuttaa yhtiön tai toisen osakkeenomistajan kiinteistön, rakennuksen tai huoneiston osaan tai osakehuoneiston käyttämiseen. Ilmoituksessa on oltava tiedot, joiden perusteella yhtiö tai toinen osakkeenomistaja voi arvioida, noudatetaanko työssä hyvää rakennustapaa ja aiheutuuko siitä mahdollisesti vahinkoa tai muuta haittaa. Yhtiö tai toinen osakkeenomistaja voi asettaa ehtoja työn toteuttamiselle, jos se on tarpeen vahingon tai haitan välttämiseksi taikka korvaamiseksi. Tarvittaessa lupaa ja ehtojen muuttamista voi hakea myös tuomioistuimelta. Yhtiöllä on oikeus valvoa kunnossapitotyön suorittamista. Mikäli kunnossapito kuuluu yhtiölle, osakkeenomistajan on ilmoitettava sellaisesta viasta viivytyksettä yhtiölle.

Kunnossapitovastuun lisäksi osakkeenomistajalla on oikeus tehdä omalla kustannuksellaan muutoksia osakehuoneistossa. Muutostöiden on kuitenkin oltava yhtiöjärjestyksessä määrätyn osakehuoneiston käyttötarkoituksen mukaisia. Osakkeenomistajan on huolehdittava, että muutostyö suoritetaan hyvän rakennustavan mukaisesti. Myös muutostöitä koskevat samat ehdot kuin kunnossapitotöitä ilmoittamiseen, asetettuihin ehtoihin, tuomioistuimen rooliin ja valvontaan liittyen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä alla olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa