- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Huutokauppoja on kahdenlaisia: pakkohuutokauppoja ja vapaaehtoisia huutokauppoja. Yleisesti ottaen huutokaupassa tehty tarjous sitoo tarjouksen tekijää, kunnes huutokauppa on päättynyt tai kohteesta on tehty korkeampi tarjous, jota ei ole hylätty. Korkeimman tarjouksen tekijällä on lähtökohtaisesti oikeus saada tietää välittömästi, hyväksytäänkö hänen tarjouksensa, ellei myyjä ole pidättänyt itselleen miettimisaikaa. Jos on ilmoitettu, että esine myydään jokatapauksessa, kauppa on tehtävä korkeimman tarjouksen tehneen kanssa. Jos useampi on tehnyt saman korkeimman tarjouksen, on myyjällä oikeus valita, minkä tarjouksen hän hyväksyy.
Pakkohuutokauppoja säännellään ulosottokaaressa. Mikäli omaisuus, kuten asunto-osake, ulosmitataan, se myydään yleensä ulosottomiehen toimittamalla julkisella huutokaupalla. Toisena vaihtoehtona on vapaa myynti. Myyntitapa tulee valita sen mukaan, millä päästään parhaiten hyvään myyntitulokseen.
Ennen asunto-osakkeen pakkohuutokauppaa ulosottomiehen pitää selvittää sen kunto ja käypä arvo sekä asunto-osakkeeseen kohdistuvat mahdolliset oikeudet ja kiinnitykset. Asunto-osakkeen haltija on velvollinen sallimaan tarkastuksen ja arvioinnin. Huutokauppaa koskeva myynti-ilmoitus julkaistaan vähintään yhdessä paikkakunnan yleisessä sanomalehdessä, pääsääntöisesti viikkoa ennen huutokauppaa. Tarvittaessa ilmoitus voidaan julkaista myös muualla. Lisäksi huutokaupasta on ilmoitettava aina erikseen velalliselle ja mahdolliselle yhteisomistajalle. Jos ulosmitatulla asunto-osakkeella on yhteisomistus ja toinen yhteisomistajista käyttää asuntoa vakituisena asuntonaan, ulosottomies ei saa myydä sitä ilman kyseisen yhteisomistajan suostumusta. Tarvittaessa ulosottomies saa kuitenkin vaatia yhteisomistussuhteen purkamista.
Ulosottomies ei saa hyväksyä korkeinta tarjousta asunto-osakkeen huutokaupassa, jos hän arvioi, että tarjous alittaa selvästi omaisuuden käyvän hinnan kyseisellä paikkakunnalla. Alimman hyväksyttävän tarjouksen tulee lähtökohtaisesti myös peittää täytäntöönpanokulut, mahdollinen myyntimaksu ja pantin tai pidätysoikeuden saatavat tietyin ehdoin. Asunto-osakkeen kohdalla ulosottomiehen toimittama myynti voidaan kumota myyntitavan valinnan perusteella vain, jos näytetään todennäköiseksi, että muulla myyntitavalla olisi saatu huomattavasti korkeampi kauppahinta. Jos asunto-osakkeesta ei saada alinta hyväksyttävää tarjousta, järjestetään toinen ja erityisestä syystä vielä kolmas huutokauppa tai vapaa myynti.
Huutokaupan jälkeen ulosottomiehen tulee antaa asunto-osakkeen ostajalle kauppakirja, kun kauppahinta on maksettu ja myynti on tullut lainvoimaiseksi. Osakekirjat luovutetaan ostajalle kauppakirjan yhteydessä. Ostaja saa huutokaupalla myytyyn asunto-osakkeeseen omistus -ja hallintaoikeuden, kun hän on saanut kauppakirjan.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä alla olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.