Minilex - Lakipuhelin

Asuntokaupan irtaimisto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Asuntokaupan kohteena ovat asunnon hallintaan oikeuttavat asunto-osakkeet. Käytetyn asunnon kauppaan sisältyy asunnon tavanomaiseen tarpeistoon kuuluva irtaimisto, laitteet ja muut esineet, jotka ovat mukana asunnon esittelyssä. Uuden asunnon kauppaan kuuluu irtaimistona asuntoesitteen tai rakennustapaselosteen mukainen tarpeisto.

Uuden asunnon kaupassa irtaimistoon ei yleensä liity epäselvyyksiä, koska kaupan kohteen tarpeisto on määritelty esitteissä, ja asunnon esittelyssä on harvoin esillä mitään sellaisia esineitä, jotka eivät sisälly asuntokauppaan. Käytetyn asunnon kaupassa voi muodostua huomattavasti helpommin ongelmia myyjän ja ostajan välille siitä, mitä irtaimistoa asuntokauppaan kuuluu ja mitä on pidettävä tavanomaisena kaupan kohteeseen kuuluvana tarpeistona.

Asunnon tavanomaiseen tarpeistoon luetaan yleensä muun muassa jääkaappi, pakastin, hella, astianpesukone ja kaapistot, jos ne ovat olleet mukana asuntoa esiteltäessä. Tarpeisto, joka ei ole nähtävillä asunnon esittelyssä, ei myöskään sisälly asuntokauppaan. Ostaja ei voi esimerkiksi olettaa astianpesukoneen kuuluvan asunnon kauppaan, jos sitä ei ole asunnon esittelyssä mukana, vaikka sille on varattu paikka keittiön rakenteissa.

Asuntokauppaan ei yleensä sisälly irrallinen asuntoirtaimisto kuten televisio, stereot tai kahvinkeitin. Irtaimiston tulee tavallisesti olla kiinteämmin liitettynä asuntoon. Irtaimiston tulee myös olla normaaliin varustetasoon kuuluva, joten tietyt kiinteämminkin liitetyt erityiset esineet voivat olla asuntokaupan ulkopuolella, ellei niitä ole mainittu asuntoa koskevassa esitteessä.

Irtaimistosta voidaan kaikissa tilanteissa sopia erikseen kuuluvatko ne asuntokauppaan vai eivät. Kaupan kohteen ulkopuolelle voidaan siten jättää esimerkiksi asuntoesittelyssä esillä oleva pakastin. Asuntokauppaan voidaan myös sopia sisältyvän irtaimistoa, jota muuten siihen ei voida ainoastaan olettaa kuuluvan, kuten esimerkiksi televisio.

Kaupan kohteen määrittely kaiken tarpeiston osalta voi tuottaa helposti epäselvyyksiä. Tämän vuoksi asuntokaupassa on tärkeää kirjata myyntiesitteeseen ja kauppakirjaan, kuuluvatko esineet kauppaan. Erityisesti tärkeää on listata irtaimisto, jonka suhteen voi syntyä epäselvyyksiä ja jotka nimenomaan halutaan rajata kaupan ulkopuolelle.

Yhteenveto

 • Käytetyn asunnon kauppaan kuuluu tavanomaiseen tarpeistoon kuuluva irtaimisto, laitteet ja muut esineet, jotka ovat olleet mukana asunnon esittelyssä. Uuden asunnon kaupassa, kauppaan kuuluu irtaimistona rakennustapaselosteen tai asuntoesitteen mukainen tarpeisto.
 • Uuden asunnon kaupassa irtaimistoon harvoin liittyy epäselvyyksiä, mutta käytetyn asunnon kaupassa epäselvyyksiä voi helpommin aiheutua siitä, mitä kauppaan kuuluu irtaimistona,  ja mitä pidetään kohteeseen kuuluvana tavanomaisena tarpeistona. 
 • Asunnon tavanomaiseen tarpeistoon kuuluu yleensä pakastin, jääkaappi, hella, astianpesukone ja kaapistot, jos ne ovat olleet mukana asunnon esittelyssä, sillä tarpeisto, joka ei ole ollut esittelyssä mukana ei kuulu asuntokauppaan.
 • Asuntokauppaan ei yleensä kuulu irallinen asuinirtaimisto, koska irtaimiston tulee olla tavallisesti kiinteämmin liitettynä asuntoon ja tämän lisäksi sen tulee kuulua myös normaaliin varustetasoon. 
 • Kaikissa tilanteissa on mahdollista sopia irtaimiston kuulumisesta asuntokauppaan erikseen.
 • Asuntokaupassa olisi tärkeää kirjata kauppakirjaan tai myyntiesitteeseen, mitkä esineet kuuluvat kauppaan. 

Summary in English

 • The sale of an used apartment includes movables, equipment and other items belonging to the usual necessities that have been included in the presentation of the apartment. In the sale of a new apartment, the sale includes as a movables the necessities mentioned in the construction description or housing brochure.
 • In the sale of a new apartment, there are rarely any ambiguities about the movables, but in the sale of an used apartment, ambiguities can more easily arise from what is included in the sale as movables, and what is considered to be the usual necessities of the apartment.
 • The usual necessities of an apartment usually include a freezer, refrigerator, stove, dishwasher and cabinets if they have been involved in the presentation of the apartment, as necessities that have not been included in the presentation are not included in the sale.
 • Housing transactions do not usually include loose residential items, because the items must normally be more closely connected to the apartment and, in addition to this, they must also be part of the normal equipment level.
 • In all situations, it is possible to agree separately on the inclusion of movables in the housing transaction.
 • In a housing transaction, it would be important to record in the deed or sales brochure which items belong to the transaction.

Kysymyksiä ja vastauksia

1. Mitkä esineet kuuluvat asuntokauppaan?

Käytetyn asunnon kauppassa, asuntokaupaan kuuluvaksi katsotaan asunnon tavanomaiseen tarpeistoon kuuluva irtaimisto, laitteet ja muut esineet, jotka ovat olleet asunnossa sen esittelyn aikana. Tavanomaiseen tarpeistoon katsotaan kuuluvan yleensä pakastin, jääkaappi, kaapistot, astianpesukone ja hella, jos ne ovat olleet asunnossa sen esittelyn aikana. Uuden asunnon kaupassa, kauppaan irtaimistona kuuluu asuntoesitteen tai rakennustapaselosteen mukainen tarpeisto. Kuitenkin jokaisen esineen kohdalla on mahdollista sopia erikseen sen kuulumisesta kauppaan niin käytetyn kuin uudenkin asunnon kaupassa. 

2. Kuuluuko tavanomaiseen tarpeistoon sisältyvä esine automaattisesti asuntokauppaan?

Jos tavanomaiseen tarpeistoon kuuluva esine ei ole esillä asunnon esittelyssä, sen ei voida olettaa kuuluvan asuntokauppaan. Tällaisen esineen kuulumisesta asuntokauppaan on myös mahdollista sopia erikseen, joten se ei välttämättä tämänkään takia kuulu kauppaan. 

Aiheesta muualla

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

 • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
 • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
 • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]