Minilex - Lakipuhelin

Asuntokaupan irtaimisto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Asuntokaupan kohteena ovat asunnon hallintaan oikeuttavat asunto-osakkeet. Käytetyn asunnon kauppaan sisältyy asunnon tavanomaiseen tarpeistoon kuuluva irtaimisto, laitteet ja muut esineet, jotka ovat mukana asunnon esittelyssä. Uuden asunnon kauppaan kuuluu irtaimistona asuntoesitteen tai rakennustapaselosteen mukainen tarpeisto.

Uuden asunnon kaupassa irtaimistoon ei yleensä liity epäselvyyksiä, koska kaupan kohteen tarpeisto on määritelty esitteissä, ja asunnon esittelyssä on harvoin esillä mitään sellaisia esineitä, jotka eivät sisälly asuntokauppaan. Käytetyn asunnon kaupassa voi muodostua huomattavasti helpommin ongelmia myyjän ja ostajan välille siitä, mitä irtaimistoa asuntokauppaan kuuluu ja mitä on pidettävä tavanomaisena kaupan kohteeseen kuuluvana tarpeistona.

Asunnon tavanomaiseen tarpeistoon luetaan yleensä muun muassa jääkaappi, pakastin, hella, astianpesukone ja kaapistot, jos ne ovat olleet mukana asuntoa esiteltäessä. Tarpeisto, joka ei ole nähtävillä asunnon esittelyssä, ei myöskään sisälly asuntokauppaan. Ostaja ei voi esimerkiksi olettaa astianpesukoneen kuuluvan asunnon kauppaan, jos sitä ei ole asunnon esittelyssä mukana, vaikka sille on varattu paikka keittiön rakenteissa.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »


Selvitä asiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Asuntokauppaan ei yleensä sisälly irrallinen asuntoirtaimisto kuten televisio, stereot tai kahvinkeitin. Irtaimiston tulee tavallisesti olla kiinteämmin liitettynä asuntoon. Irtaimiston tulee myös olla normaaliin varustetasoon kuuluva, joten tietyt kiinteämminkin liitetyt erityiset esineet voivat olla asuntokaupan ulkopuolella, ellei niitä ole mainittu asuntoa koskevassa esitteessä.

Irtaimistosta voidaan kaikissa tilanteissa sopia erikseen kuuluvatko ne asuntokauppaan vai eivät. Kaupan kohteen ulkopuolelle voidaan siten jättää esimerkiksi asuntoesittelyssä esillä oleva pakastin. Asuntokauppaan voidaan myös sopia sisältyvän irtaimistoa, jota muuten siihen ei voida ainoastaan olettaa kuuluvan, kuten esimerkiksi televisio.

Kaupan kohteen määrittely kaiken tarpeiston osalta voi tuottaa helposti epäselvyyksiä. Tämän vuoksi asuntokaupassa on tärkeää kirjata myyntiesitteeseen ja kauppakirjaan, kuuluvatko esineet kauppaan. Erityisesti tärkeää on listata irtaimisto, jonka suhteen voi syntyä epäselvyyksiä ja jotka nimenomaan halutaan rajata kaupan ulkopuolelle.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa