Minilex - Lakipuhelin

Suullinen sopimus asuntokaupassa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Asuntokauppa eli asunto- tai kiinteistöosakkeiden kauppa on irtaimen kauppaa, jota eivät koske samat muotovaatimukset, kuin kiinteän omaisuuden kauppaa. Irtaimen kaupassa suullinen sopimus pätee yhtä paljon kuin kirjallinen sopimus. Suullisen sopimuksen ongelmat liittyvät vaan siihen, miten todistetaan se, mitä on sovittu. Asuntokauppa onkin järkevintä tehdä aina kirjallisesti kauppakirjalla, johon merkitään kaikki kaupan ehdot ja tiedot niin, että epäselvyyksiä ei synny.

Oikeustoimilaissa on säännökset sopimuksen syntymisestä, jonka mukaan sopimus eli myös suullinen sopimus asuntokaupasta syntyy silloin, kun toinen osapuoli on tehnyt tarjouksen asunnosta, jonka tarjouksen vastaanottaja on hyväksynyt. Tarjouksen tai vastauksen on tultava vastaanottajalle niin, että hän on saanut ottaa siitä ensin selkoa. Tarjouksen tai vastauksen voi perua ennen kuin vastaanottaja on ottanut siitä selkoa, mutta selonoton jälkeen peruuttaminen ei ole enää mahdollista. Jos asunnosta tehdään tarjous suullisesti, on hyväksyvä vastaus annettava heti, ellei tarjouksen tekijä ole antanut vastauksen antamiseen erikseen aikaa. Tarjous katsotaan sopimusoikeuden mukaan hylätyksi, jos vastausta ei heti anneta.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »


Selvitä asiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Jos vastaanottaja vastaa tarjoukseen myöntävästi mutta liian myöhään, katsotaan vastaus uudeksi, vastauksen antajan tekemäksi tarjoukseksi. Jos tarjous hylätään, se raukeaa. Jos tarjouksen saajalta kysytään, hyväksyykö hän tarjouksen, hän on velvollinen ilmoittamaan vastauksensa. Jos vastausta ei kuitenkaan ilmoiteta, tarjous raukeaa. Asuntokauppoja tehdessä on kuitenkin järkevintä tehdä tarjous aina kirjallisesti ja myös vastata tarjoukseen kirjallisesti.

Jos asuntokaupasta syntyy sitova sopimus suullisesti, on se molempia osapuolia velvoittava. Asuntokauppa on saatava päätökseen suullisen sopimuksen nojalla. Jos osapuoli rikkoo suullista sopimusta, on vaihtoehtona saattaa toisen oikeus toteen tuomioistuimessa tai vaatia korvauksia sopimusta rikkoneelta osapuolelta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa