Minilex - Lakipuhelin

Suullinen sopimus asuntokaupassa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Asuntokauppa eli asunto- tai kiinteistöosakkeiden kauppa on irtaimen kauppaa, jota eivät koske samat muotovaatimukset, kuin kiinteän omaisuuden kauppaa. Irtaimen kaupassa suullinen sopimus pätee yhtä paljon kuin kirjallinen sopimus. Suullisen sopimuksen ongelmat liittyvät vaan siihen, miten todistetaan se, mitä on sovittu. Asuntokauppa onkin järkevintä tehdä aina kirjallisesti kauppakirjalla, johon merkitään kaikki kaupan ehdot ja tiedot niin, että epäselvyyksiä ei synny.

Oikeustoimilaissa on säännökset sopimuksen syntymisestä, jonka mukaan sopimus eli myös suullinen sopimus asuntokaupasta syntyy silloin, kun toinen osapuoli on tehnyt tarjouksen asunnosta, jonka tarjouksen vastaanottaja on hyväksynyt. Tarjouksen tai vastauksen on tultava vastaanottajalle niin, että hän on saanut ottaa siitä ensin selkoa. Tarjouksen tai vastauksen voi perua ennen kuin vastaanottaja on ottanut siitä selkoa, mutta selonoton jälkeen peruuttaminen ei ole enää mahdollista. Jos asunnosta tehdään tarjous suullisesti, on hyväksyvä vastaus annettava heti, ellei tarjouksen tekijä ole antanut vastauksen antamiseen erikseen aikaa. Tarjous katsotaan sopimusoikeuden mukaan hylätyksi, jos vastausta ei heti anneta.

Jos vastaanottaja vastaa tarjoukseen myöntävästi mutta liian myöhään, katsotaan vastaus uudeksi, vastauksen antajan tekemäksi tarjoukseksi. Jos tarjous hylätään, se raukeaa. Jos tarjouksen saajalta kysytään, hyväksyykö hän tarjouksen, hän on velvollinen ilmoittamaan vastauksensa. Jos vastausta ei kuitenkaan ilmoiteta, tarjous raukeaa. Asuntokauppoja tehdessä on kuitenkin järkevintä tehdä tarjous aina kirjallisesti ja myös vastata tarjoukseen kirjallisesti.

Jos asuntokaupasta syntyy sitova sopimus suullisesti, on se molempia osapuolia velvoittava. Asuntokauppa on saatava päätökseen suullisen sopimuksen nojalla. Jos osapuoli rikkoo suullista sopimusta, on vaihtoehtona saattaa toisen oikeus toteen tuomioistuimessa tai vaatia korvauksia sopimusta rikkoneelta osapuolelta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]