Minilex - Lakipuhelin

Ennakkomaksu asuntokaupassa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Asuntokauppalain mukaan ennakkomaksuna asuntokaupassa voi toimia varausmaksu, käsiraha tai vakiokorvaus. Varausmaksu maksetaan varauksen vakuutena, kun asunto varataan sen ollessa ennakkomarkkinoinnissa. Käsiraha on ostotarjouksen vakuutena maksettava sovittu rahasumma, kun taas vakiokorvaus on ennalta määrätty korvaus, joka suoritetaan ostotarjouksen vakuutena kaupasta vetäytymisen varalta.

Käsiraha sekä varausmaksu lasketaan osaksi kauppahintaa, jos asuntokauppa lopulta tehdään. Myyjän ei tarvitse palauttaa käsirahaa tai hänellä on oikeus saada vakiokorvaus, jos kauppa jääkin syntymättä tarjouksen tekijän takia. Varausmaksu tulee aina palauttaa, jos kauppaa ei tehdäkään. Myyjä ei saa myöskään ottaa vastaan samasta asunnosta useampia käsirahoja tai tarjouksia, ennen kuin ensin maksettu käsiraha on palautettu tarjouksen tekijälle tai ennen kuin tiedetään, että rahan on tarkoitus jäädä myyjän hyväksi.

Myyjän tulee palauttaa käsiraha, jos hän ei hyväksy ostotarjousta tai jos kauppaa ei tehdäkään eikä sen tekemättömyys johdu tarjouksen tekijästä. Jos myyjä ei tee kauppaa, vaikka käsiraha on maksettu eikä kaupanteon tekemättömyys johdu tarjouksen tekijästä, myyjän tulee palauttaa käsiraha sekä maksaa hyvityksenä sovittua käsirahaa vastaava määrä. Jos samassa tapauksessa on sovittu vakiokorvauksesta, myyjän tulee antaa vakiokorvausta vastaava määrä tarjouksen tekijälle.

Kaupasta vetäytyvälle ei voi tulla muuta seuraamusta kuin käsirahan palauttamis- tai suoritusvelvollisuus tai vakiokorvauksen suorittamisvelvollisuus. Jos tarjouksen tekijä joutuu menettämään käsirahansa, hän menettää enintään 4 % kauppahinnasta. Neljän prosentin yläraja koskee myös myyjän tarjouksen tekijälle suorittamaa hyvitystä. Kohtuutonta rahamäärää voidaan sovitella. Yksityishenkilöiden välisissä asuntokaupoissa voidaan sopia erikseen kaupasta vetäytyjän velvollisuudesta korvata vetäytymisestä aiheutuva todellinen vahinko.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]