Asunto-osakkeen kunnossapitovastuu jaetaan yhtiön ja osakkaan välillä.
Yhtiökokous voi päättää osakkeenomistajalle kuuluvan kunnossapitotyön suorittamisesta yhtiön kustannuksella. Työn tulee liittyä yhtiön kunnossapito- tai uudistustyöhön tai työn tulee olla yhtiön kannalta taloudellisesti tarkoituksenmukainen eikä se saa loukata osakkeenomistajien yhdenvertaisuutta. Lähtökohtaisesti yhtiö vastaa kunnossapidosta siltä osin, kun se ei kuulu osakkeenomistajalle. Yhtiön on pidettävä kunnossa muun muassa osakehuoneistojen rakenteet ja eristeet sekä lämmitys-, sähkö-, kaasu-, vesi-, viemäri-, ilmanvaihto-, tiedonsiirto- ja muut samankaltaiset perusjärjestelmät.
Selvitä asiasi heti
Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.
Osakkeenomistajan on pidettävä kunnossa oman osakehuoneistonsa sisäosat. Osakehuoneistoa on hoidettava huolellisesti ja osakkeenomistajan on toteutettava kunnossapitotyönsä siten, että yhtiön vastuulla olevat kiinteistön, rakennuksen tai huoneiston osat eivät rikkoudu. Osakkeenomistaja ei ole vastuussa osakehuoneiston tavallisesta kulumisesta.
Jos osakkeenomistaja laimin lyö lakiin tai yhtiöjärjestykseen perustuvan kunnossapitovelvollisuutensa ja laiminlyönnistä voi aiheutua haittaa yhtiölle tai toiselle osakkeenomistajalle, yhtiö voi teettää kunnossapitotyön osakkeenomistajan kustannuksella. Myös osakkeenomistaja voi teettää yhtiön kustannuksella osakehuoneistossaan sellaisen kiireellisen kunnossapitotyön, joka on välttämätön lisävahingon välttämiseksi. Lisäksi osakkeenomistaja voi teettää yhtiön lukuun sen vastuulla olevan kunnossapitotyön yhtiön hallinnassa olevassa tilassa, jos kunnossapitovelvollisuuden laiminlyönti rajoittaa olennaisesti osakkeenomistajan huoneiston käyttöä ja yhtiö ei ole kirjallisen huomautuksen saatuaan viivytyksettä ryhtynyt riittäviin toimiin.