Minilex - Lakipuhelin

Asunto-osakkeen vastuunjako

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Asunto-osakkeen kunnossapitovastuu jaetaan yhtiön ja osakkaan välillä.

Yhtiökokous voi päättää osakkeenomistajalle kuuluvan kunnossapitotyön suorittamisesta yhtiön kustannuksella. Työn tulee liittyä yhtiön kunnossapito- tai uudistustyöhön tai työn tulee olla yhtiön kannalta taloudellisesti tarkoituksenmukainen eikä se saa loukata osakkeenomistajien yhdenvertaisuutta. Lähtökohtaisesti yhtiö vastaa kunnossapidosta siltä osin, kun se ei kuulu osakkeenomistajalle. Yhtiön on pidettävä kunnossa muun muassa osakehuoneistojen rakenteet ja eristeet sekä lämmitys-, sähkö-, kaasu-, vesi-, viemäri-, ilmanvaihto-, tiedonsiirto- ja muut samankaltaiset perusjärjestelmät. 

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »


Selvitä asiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

Osakkeenomistajan on pidettävä kunnossa oman osakehuoneistonsa sisäosat. Osakehuoneistoa on hoidettava huolellisesti ja osakkeenomistajan on toteutettava kunnossapitotyönsä siten, että yhtiön vastuulla olevat kiinteistön, rakennuksen tai huoneiston osat eivät rikkoudu. Osakkeenomistaja ei ole vastuussa osakehuoneiston tavallisesta kulumisesta. 

Jos osakkeenomistaja laimin lyö lakiin tai yhtiöjärjestykseen perustuvan kunnossapitovelvollisuutensa ja laiminlyönnistä voi aiheutua haittaa yhtiölle tai toiselle osakkeenomistajalle, yhtiö voi teettää kunnossapitotyön osakkeenomistajan kustannuksella. Myös osakkeenomistaja voi teettää yhtiön kustannuksella osakehuoneistossaan sellaisen kiireellisen kunnossapitotyön, joka on välttämätön lisävahingon välttämiseksi. Lisäksi osakkeenomistaja voi teettää yhtiön lukuun sen vastuulla olevan kunnossapitotyön yhtiön hallinnassa olevassa tilassa, jos kunnossapitovelvollisuuden laiminlyönti rajoittaa olennaisesti osakkeenomistajan huoneiston käyttöä ja yhtiö ei ole kirjallisen huomautuksen saatuaan viivytyksettä ryhtynyt riittäviin toimiin.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä alla olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 040 663 6051 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa