Etuosto-oikeudella tarkoitetaan käsitteellisesti osakkeen lunastusoikeutta. Jotta lunastusoikeutta voidaan käyttää, tulee lunastusoikeudesta olla määrätty yhtiöjärjestyksessä lunastuslausekkeella. Muutoin osake voidaan rajoituksitta siirtää kaupan, vaihdon, lahjoituksen, perinnön, osituksen tai testamentin perusteella tai muulla tavoin.
Yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä, että osakkeenomistajalla, yhtiöllä tai muulla henkilöllä on oikeus lunastaa osake, kun omistusoikeus osakkeeseen siirtyy toiselle muulta omistajalta kuin yhtiöltä. Lunastuslausekkeessa on määrättävä, keillä on lunastusoikeus. Lähtökohtaisesti lunastusoikeus koskee kaikkia omistusoikeuden siirtoja. Lunastusoikeutta ei kuitenkaan ole, jos osakkeen saaja on yhtiön nykyinen osakkeenomistaja taikka osakkeen saaja on edellisen omistajan lähisukulainen tai jos osake on saatu testamentin perusteella.
Pääsääntöisesti osakkeen lunastushinta on osakkeen käypä hinta. Vastikkeellisessa saannossa eli kaupassa tai vaihdossa käypänä hintana pidetään osapuolten sopimaa hintaa, jollei käyvän hinnan näytetä poikkeavan tästä.
Selvitä asiasi heti
Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.
Taloyhtiön hallituksen on ilmoitettava lunastukseen oikeutetulle osakkeen siirtymisestä. Ilmoitus on tehtävä kirjallisesti kahden viikon kuluessa siitä, kun osakkeen siirtymisestä on ilmoitettu hallitukselle. Lunastukseen oikeutetun on esitettävä lunastusvaatimus yhtiölle tai yhtiön käyttäessä lunastusoikeuttaan vaatimus esitetään osakkeen saajalle kuukauden kuluessa siitä, kun osakkeen siirtymisestä on ilmoitettu hallitukselle.
Yhtiöllä on etuoikeus lunastukseen. Silloin, kun yhtiö ei käytä lunastusoikeuttaan, niin hallitus ratkaisee arvalla muiden lunastukseen oikeutettujen etuoikeusjärjestyksen.
Ennen kuin on käynyt selville, käytetäänkö lunastusoikeutta, ei sillä, jolle osake on siirtynyt, ole yhtiössä muuta osakkeeseen perustuvaa oikeutta kuin oikeus hallita huoneistoa sekä oikeus yhtiön varojen jaossa ja etuoikeus osakeannissa. Tänä aikana häneen sovelletaan osakkeenomistajaa koskevia yhtiöjärjestyksen määräyksiä yhtiövastikkeen maksamisesta.