Minilex - Lakipuhelin

Alaikäisen asuntokauppa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Alaikäistä eli alle 18-vuotiasta henkilöä pidetään lain mukaan vajaavaltaisena. Tällä tarkoitetaan sitä, että hänen kelpoisuuttaan solmia sopimuksia tai tehdä muita oikeustoimia on rajoitettu. Alaikäinen voi itsenäisesti tehdä yleensä vain vähäisiä ja tavanomaisia oikeustoimia, kuten pieniä ostoksia. Siten alaikäisen oikeustoimikelpoisuuden rajoitus koskee esimerkiksi asuntokauppoja. Vajaavaltainen henkilö tarvitsee itselleen edunvalvojan hoitamaan hänen taloudellisia asioitaan. Alaikäisen edunvalvojina toimivat yleensä hänen huoltajansa eli vanhemmat.

Alaikäinen voi siis tehdä asuntokaupat omissa nimissään edunvalvojan myötävaikutuksella tai suostumuksella. Ilman edunvalvojan vaikutusta solmitut sopimukset ovat pätemättömiä. Muuten asuntokauppoihin pääpiirteissään sovelletaan tavallisia asuntokauppoja koskevia sääntöjä.

Puhuttaessa alaikäisen asuntokaupasta on otettava huomioon, että asuntoa ostettaessa tai myytäessä suoritettavan vastikkeen on todella oltava alaikäisen omaa omaisuutta. Jos käytetään vanhempien omaisuutta ja asunto vain laitetaan lapsen nimiin, kyseessä on asunnon lahjoitus lapselle. Tässä tilanteessa ei ole syytä puhua alaikäisen asuntokaupasta.

Kun alaikäisen omaisuus ylittää tietyn rajan, alaikäisen omaisuuden edunvalvonta merkitään holhousasioiden rekisteriin. Huoltajat ovat tällöin tilivelvollisia holhousviranomaiselle. Tähän kuuluu kirjanpito ja vuosittaiset selvitykset alaikäisen omaisuuden hoidosta. Asuntokauppoja pidetään niin merkittävänä oikeustoimena, että edunvalvoja ei saa alaikäisen puolesta tehdä asuntokauppoja ilman holhousviranomaisen lupaa. Holhousviranomaisena toimii Digi-ja väestötietovirasto. Mikäli alaikäinen on täyttänyt 15 vuotta, hänen mielipidettään on kuultava suunniteltavien asuntokauppojen johdosta. Lupa myönnetään, jos oikeustoimi on alaikäisen edun mukainen.

Yhteenveto

  • Vajaavaltainen, eli alle 18-vuotias voi tehdä vain vähäisiä oikeustoimia, joten hänen mahdollisuuksiaan tehdä asuntokauppoja on rajoitettu.  
  • Alaikäinen voi solmia asuntokaupan edunvalvojan avulla, mutta toimenpide vaatii myös holhousviranomaisen lupaa.
  • Jos alaikäinen on 15-vuotias, häntä on kuultava ennen asuntokauppojen solmimista ja holhousviranomaisen lupa edellyttää, että oikeustoimi on alaikäisen edun mukainen.

Summary in English

  • A person who is under 18 years of age is legally incompetent and can only take minor legal action, hence his or her ability to make residential transactions is limited. 
  • A minor may enter into a housing transaction with the help of a guardian, but the measure also requires permission from the guardianship authority.
  • If the minor is 15 years of age, he or she must be consulted before entering into housing transactions and the guardianship authority's permission requires that the legal act is in the best interests of the minor.

Kysymyksiä ja vastauksia

1.  Mitä tehdä jos useamman alaikäisen asuntokauppaan tarvitaan holhousviranomaisen lupa, mutta osa henkilöistä asuu Ahvenanmaalla?

Lupa pyydetään holhousviranomaiselta, mutta tällaisessa tapauksessa lupaa voidaan hakea Ahvenanmaan valtionvirastolta tai Digi-ja väestötietovirastolta. Kummallekkin lähetetty hakemus käy tämänkaltaisessa tapauksessa, mutta hakemuksen läpi käyneen holhousviranomaisen on ilmoitettava tästä toiselle toimivaltaiselle viranomaiselle.

2. Mitä, jos edunvalvoja tekee asuntokaupan ilman holhousviranomaiselta vaadittavaa lupaa?

Jos edunvalvojalla ei ole tarvittavaa lupaa holhousviranomaiselta, ei kyseinen kauppa sido alaikäistä edustettavaa. Holhousviranomainen voi kuitenkin myöhemmin hyväksyä kyseisen asuntokaupan edunvalvojan hakemuksesta, milloin kaupasta tulee sitova.

3. Voiko vajaavaltainen itse myötävaikuttaa asuntokauppaan?

Jos alaikäinen on jo 15-vuotias, hän voi antaa suosivan mielipiteensä asuntokaupan puolesta. Hän voi myös itse hyväksyä kaupan tullessaan täysi-ikäiseksi eli täysivaltaiseksi.

Aiheesta muualla

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]