Minilex - Lakipuhelin

Asuntokaupan valitus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Uuden asunnon kaupassa myyjän on järjestettävä vuositarkastus 12 - 15 kuukauden jälkeen, kun rakennus on hyväksytty käyttöön. Siinä laaditaan pöytäkirja syntyneistä virheistä sekä tarkastuksessa havaittavista virheistä. Ostajalle on varattava tilaisuus tarkistaa ja kommentoida pöytäkirjaa, vähintään kolmen viikon pituisessa ajassa. Ostaja menettää oikeutensa tehdä asunnon virheestä valituksen, jos hän ei tee sitä määräajassa pöytäkirjan näkemisestä. Ostaja menettää oikeutensa valitukseen myös silloin, jos virhe olisi pitänyt havaita viimeistään vuositarkastuksessa.

Mikäli virhettä ei ole voitu edellyttää havaittavaksi uuden asunnon vuositarkastuksessa tai ennen sitä, menettää ostaja oikeutensa valittaa virheen perusteella, jos hän ei siitä ilmoita kohtuullisessa ajassa. Kohtuullinen aika lasketaan siitä, kun ostaja on havainnut virheen tai hänen olisi pitänyt se havaita. Ratkaisevana on ajankohta, jolloin ostaja on päässyt tai olisi pitänyt päästä selville virheen merkityksestä. Valitus on tehtävä myyjälle tai sille, joka on velvollinen vastaamaan virheestä myyjän lukuun. Valitus on mahdollista siispä kohdistaa myös ensimmäistä myyjää vastaan. Ostaja saa kuitenkin kaikesta huolimatta tehdä valituksen, jos myyjä on toiminut törkeän huolimattomasti tai kunnianvastaisesti ja arvottomasti, tai mikäli asunnon ominaisuudet eivät täytä vaatimuksia terveyden suojelemiseksi.

Käytetyn asunnon kaupassa ostajan on tehtävä valitus virheestä, jonka hän havaitsee asunnossa. Ilmoitus virheestä ja sitä koskevista vaatimuksista on esitettävä myyjälle kohtuullisessa ajassa, siitä kun ostaja huomasi virheen. Jos ostaja ei ilmoita siitä kohtuullisessa ajassa, niin ostaja menettää oikeutensa vaatia myyjältä mitään. Ratkaisevana ajankohtana on pidettävänä sitä, milloin ostaja on päässyt tai olisi pitänyt päästä selville virheestä.

Käytetyn asunnon kaupassa ostaja menettää oikeutensa vedota asunnossa olevaan virheeseen ja siihen perustuviin vaatimuksiin kahden vuoden kuluessa siitä, kun ostaja on saanut asunnon hallintaan. Jos ostaja ei siis noudata kahden vuoden määräaikaa, hän menettää oikeutensa vaatia hyvitystä myyjältä. Mikäli asunto on kaupantekohetkellä jo ostajan hallinnassa, määräaika rupeaa kulumaan vasta kaupantekohetkestä.

Käytetyn asunnon kaupassa määräajalla pyritään suojelemaan tavallista henkilöä, joka myy asuntoa. Näin pyritään myös vaikuttamaan ostajan käyttäytymiseen, jotta ostaja tarkistaisi asunnon perusteellisesti. Jos kuitenkin myyjänä on elinkeinoharjoittaja, niin silloin ei sovelleta määräaikaa. Kohtuullisen ajan ja määräajan laiminlyönnistä huolimatta valitus voidaan tehdä silti, kun myyjä on toiminut törkeän huolimattomasti tai kunnianvastaisesti ja arvottomasti.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]