Minilex - Lakipuhelin

Asuntokauppa ja varausmaksu

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Asuntokauppoihin liittyvällä varausmaksulla tarkoitetaan asunnon myyjälle sovitun rahasumman maksamista varauksen vakuutena tilanteessa, jossa asunto on varattu ennakkomarkkinoinnin yhteydessä. Laissa olevat säännökset varausmaksusta ovat pakottavia sen kuluttajan hyväksi, joka on tehnyt varauksen. Tästä johtuu myös se, että varausmaksusta ei ole mahdollista sopia toisin. On katsottu, että varausmaksu tulee palauttaa kuluttajalle siitä huolimatta, mikä varauksen peruuttamisen syy on. Varausmaksu lasketaan kokonaan osaksi kauppahintaa silloin, kun asuntokauppa tehdään. On katsottu, että varausmaksu ei saisi olla esimerkiksi korvaus varauksen vastaanottamisesta tai sen voimassapitämisestä. Tapauksessa, jossa asuntokauppa jää kuitenkin tekemättä, myyjän tulee palauttaa viipymättä varausmaksu. Syyllä, jonka vuoksi asuntokauppa on jäänyt tekemättä, ei ole merkitystä velvollisuuteen palauttaa varausmaksu. Varausmaksuna ei ole mahdollista ottaa vekseliä tai muuta juoksevaa sitoumusta. Varausmaksu liittyy siis tilanteeseen, jossa asuntojen ennakkomarkkinoinnin yhteydessä on varattu asunto ja varauksen vakuudeksi on maksettu myyjälle sovittu rahasumma. Asuntokauppoihin liittyvästä varausmaksusta kannattaa keskustella tarkemmin lakimiehen kanssa. Lisätietoja aiheesta saat tarvittaessa alla olevasta lakipuhelimen numerosta.

Yhteenveto

 • Varausmaksulla tarkoitetaan sovitun rahasumman maksamista myyjälle varauksen vakuutena tilanteessa, jossa asunto on varattu ennakkomarkkinoinnin yhteydessä.
 • Lain säännökset varausmaksusta ovat pakottavia varauksen tehneen kuluttajan hyväksi, eli varausmaksusta ei voida sopia toisin. 
 • Varausmaksu pitää palauttaa kuluttajalle riippumatta siitä, mikä on varauksen peruuttamisen syy. Varausmaksu ei ole korvaus varauksen vastaanottamisesta tai sen voimassapitämisestä. 
 • Varausmaksu lasketaan osaksi kauppahintaa silloin, kun asuntokauppa tehdään. Jos kauppaa ei tehdä, myyjän tulee palauttaa varausmaksu.
 • Varausmaksuna ei voida ottaa vekseliä tai muuta juoksevaa sitoumusta.

Summary in English

 • Reservation payment refers to the payment of an agreed amount of money to the seller as security for a reservation in a situation where the apartment has been reserved in connection with pre-marketing.
 • The provisions of the act on reservation fees are mandatory for the benefit of the consumer who made the reservation, i.e. the reservation fee cannot be agreed otherwise.
 • The reservation fee must be returned to the consumer regardless of the reason for cancelling the reservation. The reservation fee is not a compensation for receiving or maintaining a reservation.
 • The reservation fee is calculated as part of the purchase price when the housing transaction is made. If no transaction is made, the seller must return the reservation fee.
 • No bill of exchange or other current commitment may be taken as a reservation fee.

Kysymyksiä ja vastauksia

1. Onko varaus ennakkomarkkinoinnin yhteydessä ostotarjous?

Varaus ennakkomarkkinoinnin yhteydessä ei ole ostotarjous. Se ei ole ostotarjous edes silloin, kun sen yhteydessä maksetaan varausmaksu.

Aiheesta muualla

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

 • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
 • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
 • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]