Avioeroa ja asunto-osaketta koskevista tilanteista voidaan erottaa asunto-osakkeen omistukseen liittyvät kysymykset sekä asunnon hallintaan liittyvät kysymykset.
Avioerossa aviopuolisoiden avio-oikeuden alainen omaisuus lasketaan yhteen ja puolitetaan puolisoiden kesken. Näin ollen se puolisoista, jolla on enemmän omaisuutta, on velvollinen suorittamaan tasinkoa toiselle puolisolle puolitusperiaatteen mukaisesti. Kyseessä on omaisuuden ositus. Mikäli puolisoilla on avioehto, suoritetaan omaisuuden erottelu, jossa puolisoille erotetaan heidän omistamansa omaisuus. Tietty omaisuus, kuten asunto-osake, voi olla suljettu avio-oikeuden ulkopuolelle avioehdolla tai esimerkiksi testamentin määräyksellä. Mikäli asunto-osake ei kuulu avio-oikeuden alaiseen omaisuuteen, erotetaan asunto-osake sen puolison omaisuuteen, joka sen omistaa. Joissakin tilanteissa kyseeseen voi tulla myös osituksen tai erottelun sovittelu.
Pääsääntöisesti avioerossa puolisot sopivat keskenään omaisuuden osituksesta. Näin ollen avio-oikeuden alainen tai yhteisomistettu asunto-osake voidaan osituksessa sisällyttää toisen puolison jako-osuuteen ja/tai puoliso lunastaa toiselta puolisolta tämän osuuden asunto-osakkeeseen.
Selvitä asiasi heti
Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.
Riitaisissa tilanteissa yhteisomistus voidaan purkaa hakemalla käräjäoikeudelta pesänjakajan määräämistä. Pesänjakajan suorittaessa osituksen puhutaan toimitusosituksesta. Mikäli omaisuutta ei voida sopivalla tavalla jakaa, pesänjakaja voi myydä puolisoiden omaisuutta, kuten asunto-osakkeen, osituksen toimittamiseksi. Omaisuuden myyntiin tarvitaan puolisoiden antama valtuutus tai tuomioistuimen lupa. Vaikka pesänjakaja olisi määrätty voivat puolisot silti sopia omaisuuden osituksesta pesänjakajamääräyksen jälkeenkin, mikäli niin haluavat.
Avioerotilanteissa aviopuoliso voi hakea yhteiselämän lopettamista tuomioistuimelta ja tällöin se puolisoista jää yhteiseen kotiin, jolla katsotaan olevan siihen suurempi tarve. Tuomioistuimen päätös on voimassa toistaiseksi, kuitenkin enintään kaksi vuotta. Yhteiselämän lopettamista koskevalla päätöksellä ei ratkaista ositukseen liittyviä kysymyksiä, vaan ainoastaan kysymys asunnon hallinnasta eli siitä, kumpi puolisoista saa jäädä asumaan yhteiseen kotiin.
Avioeron vaikutukset mm. asunto-osaketta koskeviin verotuksellisiin asioihin kannattaa huomioda erikseen. Avioeroon ja asunto-osakkeeseen liittyvissä ongelmatilanteissa kannattaa kääntyä Minilexin lakimiehen puoleen.