Minilex - Lakipuhelin

Asuntokaupan ostotarjouksen voimassaoloaika

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Asuntokaupassa ostotarjous on sekä suullisena että kirjallisena antajaansa sitova. Ostotarjouksen voimassaoloaika suositellaan sopimaan varsin lyhyeksi, noin yhden tai kahden vuorokauden mittaiseksi.

Asuntokaupan ostotarjous on mahdollista perua, mikäli tarjouksessa on kaupan purkamiseen johtava ehto. Tällaisessa ehdollisessa tarjouksessa eritellään ne tilanteet, jolloin ostotarjous ei ole sitova. Ehto voidaan asettaa esimerkiksi silloin, kun on epäselvää, saako ostaja pankista riittävän lainan tai ei voida olla varmoja, läpäiseekö asunto kosteustarkastuksen. Mahdollista on myös asettaa ehto, jolla ostotarjouksen voimassaoloaika on sidottu ostotarjouksen tekijän entisen asunnon myynnin onnistumiseen.

Muussa tapauksessa ostotarjouksen tekijä voi joutua maksamaan tarjouksen perumisesta etukäteen määritellyn sopimussakon tai käsirahan.

Mikäli myyjä ei vastaa tehtyyn ostotarjoukseen, raukeaa tarjous määräajan umpeuduttua. Myyjän on myös mahdollista tehdä vastatarjous, mikä tarkoittaa alkuperäisen tarjouksen raukeamista. Ostajan tulee vastata vastatarjoukseen asetetun määräajan kuluessa.

Vaikka myyjä hyväksyisi alkuperäisen ostotarjouksen, ei hänen ole pakko myydä asuntoa. Tällaisessa tilanteessa myyjän tulee kuitenkin maksaa ostajalle tarjouksessa sovittu sopimussakko.

Yhteenveto

 • Ostotarjous on asuntokaupassa sitova kirjallisesti sekä suullisesti annettuna, ja sen voimassaoloaika suositellaan sopimaan lyhytkestoiseksi.
 • Ostotarjous voidaan perua, jos kaupan purkamisesta on otettu ehto tarjoukseen. Tällaisessa ehdossa eritellään tilanteet, jolloin ostotarjous ei ole sitova.
 • Jos tarjouksessa ei ole mainintaa sen perumisesta, ostotarjouksen tekijä voi joutua maksamaan tarjouksen perumisesta etukäteen määritellyn sopimussakon tai käsirahan.
 • Jos myyjä ei vastaa tarjoukseen, se raukeaa määräajan kuluttua umpeen. Myös vastatarjous aiheuttaa alkuperäisen tarjouksen raukeamisen.
 • Jos myyjä hyväksyy tarjouksen, mutta ei myy asuntoa ostajalle, hän joutuu maksamaan ostajalle mahdollisen sopimussakon.

Summary in English

 • The bid is binding in writing and verbally in the housing transaction, and its duration is recommended to be agreed for a short period of time.
 • A bid may be withdrawn if a condition for the dissolution of the deal has been included in the bid. Such a condition specifies the circumstances in which the bid is not binding.
 • If there is no mention of its cancellation in the offer, the offeror may have to pay a pre-determined contractual penalty or down payment for the cancellation of the offer.
 • If the seller does not respond to the offer, it expires after the deadline. A counter-offer also causes the original offer to lapse.
 • If the seller accepts the offer but does not sell the apartment to the buyer, he will have to pay the buyer a possible contractual penalty.

Kysymyksiä ja vastauksia

1. Mitä jos myyjä vastaa tarjoukseen, mutta vastaus ei ole vastaava annettuun tarjoukseen?

Tilanteessa, jossa myyjä vastaa tarjoukseen, mutta vastaus ei ole tehdyn tarjouksen mukainen, myyjän vastaus katsotaan uudeksi tarjoukseksi. Kyseessä on siis tällöin vastatarjous, joka voi aiheutua siitä, että myyjä haluaa muuttaa, poistaa tai lisätä jonkin ehdon alkuperäiseen tarjoukseen, ja myyjä tuo tämän vastauksessaan esille.

2. Miten tarjous kannattaa tehdä?

Ostotarjous suositellaan määrittämään voimassaoloajaltaan lyhyeksi, ja epäselvyyksien välttämiseksi, ostotarjous olisi kannattavaa tehdä kirjallisesti. Jos ostaja haluaa suojata itsensä tilanteessa, jossa hän haluaa purkaa ostotarjouksen, hänen kannattaa myös ottaa tarjoukseen ehto, missä määritellään perumiseen oikeuttavat tilanteet.

3. Onko ostajan tai myyjän pakollista pysyä kaupassa tarjouksen tai vastauksen myötä?

Ostajan ei ole pakko pysyä kaupassa tarjouksestaan huolimatta, mutta jos tarjouksessa ei ole ehtoa sen peruuttamisesta, ostaja joutuu maksamaan mahdollisen sopimussakon tai käsirahan. Myöskään myyjän ei ole pakollista pysyä kaupassa, vaikka hän olisi hyväksynyt tarjouksen, mutta tällöin myyjä joutuu maksamaan mahdollisen sopimussakon ostajalle.

Aiheesta muualla

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

 • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
 • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
 • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]