Minilex - Lakipuhelin

Asuntokauppa ja vakiokorvaus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Asuntokauppoihin liittyvällä vakiokorvauksella tarkoitetaan sitä, kun asunnosta on tehty ostotarjous ja ostotarjouksen tehnyt on sitoutunut ostotarjouksensa vakuudeksi ennalta määrätyn korvauksen suorittamiseen siltä varalta, että hän vetäytyykin kaupasta. Asuntokauppoihin liittyvää vakiokorvausta koskevat säännökset ovat pakottavia tarjouksen tai varauksen tehneen kuluttajan hyväksi. Tämän vuoksi vakiokorvausta koskevista säännöksistä ei ole mahdollista sopimuksin poiketa tarjouksen tai varauksen tehneen kuluttajan vahingoksi. Myyjällä on oikeus saada vakiokorvaus tilanteessa, jossa kaupan syntymättä jääminen johtuu tarjouksen tehneen puolella olevasta syystä. Myyjällä voi olla joissakin tilanteissa myös velvollisuus suorittaa tarjouksen tehneelle hyvityksenä sovittua vakiokorvausta vastaava rahamäärä. Tällainen hyvitys suoritetaan tapauksessa, jossa myyjä tarjouksen tekijästä riippumattomasta syystä on kieltäytynyt tekemästä kauppaa ehdoilla, joista on myyjän kanssa tai myyjän lukuun sovittu silloin, kun vakiokorvaussitoumus on annettu. Vakiokorvauksella tarkoitetaan siis ennakkoon sovittua korvausta sellaisen tilanteen varalta, että tarjouksen tekijä vetäytyy kaupasta. Asuntokauppoihin liittyvästä vakiokorvauksesta kannattaa keskustella tarkemmin lakimiehen kanssa. Lisätietoja aiheesta saat tarvittaessa alla olevasta lakipuhelimen numerosta.

Yhteenveto

 • Vakiokorvauksella tarkoitetaan asuntokaupassa sitä, että ostotarjouksen tehnyt sitoutuu tarjouksensa vakuudeksi ennalta määrätyn korvauksen suorittamiseen siltä varalta, että hän vetäytyy kaupasta.
 • Vakiokorvausta koskevat säännökset ovat pakottavia kuluttajan hyväksi, joten niistä ei voida poiketa kuluttajan vahingoksi.
 • Myyjällä on oikeus saada vakiokorvaus silloin, kun kaupan syntymättä jääminen johtuu tarjouksen tehneen puolella olevasta syystä. Myyjällä on myös velvollisuus suorittaa tarjouksen tehneelle hyvityksenä sovittua vakiokorvausta vastaava rahamäärä silloin, kun myyjä kieltäytyy tekemästä kauppaa sovituilla ehdoilla tarjouksentekijästä riippumattomasta syystä. 
 • Vakiokorvaus on siis ennalta sovittu korvaus sen varalta, että tarjouksen tekijä vetäytyy kaupasta.

Summary in English

 • Standard compensation in a housing transaction means that the person making the bid undertakes to pay a predetermined compensation in case of withdrawal from the transaction as security for his offer.
 • The provisions on standard compensation are mandatory for the benefit of the consumer, so there can be no deviation from them to the detriment of the consumer.
 • The seller is entitled to standard compensation when no trade occurs, and this is due to a reason on the bidder's side. The seller is also obliged to pay the offeror an amount equal to the standard compensation agreed upon when the seller refuses to do the sale on agreed terms for reasons independent of the offeror.
 • The standard compensation is therefore a pre-agreed compensation in the event that the offeror withdraws from the sale.

Kysymyksiä ja vastauksia

1. Mikä on vakiokorvauksen tarkoitus?

Vakiokorvauksen tarkoitus on toimia vakuutena ostajan tekemästä tarjouksesta. Se on yksi ehdoista, joita voidaan ottaa mukaan tarjoukseen siltä varalta, että tarjous halutaan peruuttaa. Se käytännössä vastaa sopimussakkoa, sillä se on etukäteen sovittu rahamäärä, joka tulee maksettavaksi silloin, kun kauppaa ei tapahdu. Sen suuruus saa kuitenkin olla enintään 4% tarjouksen mukaisesta kauppahinnasta.

2. Mitä, jos vakiokorvauksesta ei ole otettu ehtoa tarjoukseen?

Silloin kun vakiokorvauksesta ei ole otettu ehtoa tarjoukseen, on mahdollista että tarjouksen peruuttamisesta ei ole sovittu ollenkaan, milloin tarjousta ei voida peruuttaa. Vakiokorvauksen sijasta on kuitenkin mahdollista sopia muunlaisesta ehdosta, jonka avulla tarjouksen peruuttaminen on mahdollista.  Tällainen muunlainen ehto voi olla esimerkiksi se, että myyjä saa pitää annetun käsirahan kyseisessä tilanteessa.

Aiheesta muualla

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

 • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
 • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
 • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]