Minilex - Lakipuhelin

Yrityksen asuntokauppa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Yritys sopii asuntokauppalain määritelmään elinkeinonharjoittajasta, jos se on yksityinen tai julkinen oikeushenkilö, joka ammattimaisesti myy asuinhuoneistoja tai tarjoaa niitä vastiketta vastaan hankittavaksi. Kuluttajana taas mielletään tavallinen henkilö, joka hankkii asunnon pääasiassa asumiskäyttöä varten. Asuntokaupassa on pyritty suojelemaan kuluttajan asemassa olevia henkilöitä elinkeinonharjoittajilta, jotka yleensä tietävät enemmän asuntokaupoista. Jos yritys toimii asuntokauppa-alalla ammattimaisesti, kohdistuu heihin ankarammat säännöt kuin tavallisiin kuluttajiin.

Asuntokauppalaissa kuluttajia suojataan sekä ostajan että myyjän asemassa. Ostajana voi periaatteessa olla kuka tahansa ja se voi esimerkiksi olla juuri yritys, joka ei ammattimaisesti toimi asuntokauppojen parissa. Jos yritys täyttää elinkeinonharjoittajan määritelmän niin silloin ei asuntokauppalain säännökset kaikilta osin sovellu. Yritys voi olla ammattimaista sijoitustoimintaa, rakennustoimintaa tai kiinteistövälitystoimintaa harjoittava elinkeinonharjoittaja.

Uuden asunnon kauppaa koskevia säännöksiä sovelletaan silloin kun yritys myy asunnon otettavaksi käyttöön ensimmäistä kertaa uudisrakentamisen tai siihen verrattavan korjausrakentamisen jälkeen. Tällöin kuluttajaa suojataan laajemmin, jos myyjänä on elinkeinonharjoittaja tai muu toimija. Käytetyn asunnon kauppaa koskevia säännöksiä sovelletaan taas silloin, kun on kyse käytetystä asunnosta. Jos myyjänä on käytetyn asunnon kaupassa yritys, joka on elinkeinonharjoittaja ja ostajana kuluttaja, ei käytetyn asunnon kaupan säännöksistä voida poiketa ostajan vahingoksi sopimusehdoin.

Kun myyjänä on elinkeinoharjoittaja, niin asuntojen markkinointia koskevilla säännöksillä on myös merkitystä. Laissa on luettelo seikoista, jotka esimerkiksi elinkeinonharjoittajana toimiva kiinteistönvälitykseen keskittyvä yritys, on velvollinen ilmoittamaan asunnon markkinoinnin eri vaiheissa. Tämä tiedonantovelvollisuus vaikuttaa esimerkiksi ostajan selonottovelvollisuuden laajuuteen asuntokaupassa. Suurin merkitys yrityksen asuntokaupassa on siispä ensimmäiseksi selvittää, onko yritys laintarkoittama elinkeinonharjoittaja. Jos yritys osoittautuu elinkeinonharjoittajaksi, niin silloin yritykseen kohdistuu ankarampia säännöksiä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]