Minilex - Lakipuhelin

Hinnanalennus vai vahingonkorvaus asuntokaupassa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Asunnossa olevan virheen vuoksi kyseeseen voi tulla vahingonkorvaus tai hinnanalennus. Asunnon ostajalla ei kuitenkaan ole aina mahdollisuutta valita kumpaa myyjältä vaatia, vaan niiden edellytykset eroavat toisistaan. Ne voivat toisaalta tulla myös sovellettavaksi rinnakkain. Ostajalla voi siis olla mahdollisuus vaatia sekä vahingonkorvausta että hinnanalennusta.

Toisin kun vahingonkorvauksen osalta, hinnanalennuksen edellytyksenä ei ole myyjän huolimaton toiminta. Huolellisesti toiminut myyjä voi siis joutua suorittamaan asunnon virheen johdosta hinnanalennusta. Vahingonkorvaus puolestaan edellyttää myyjän huolimattomuutta. Vahingonkorvausvastuusta vapautuakseen myyjän on siis osoitettava, ettei virhe johdu huolimattomuudesta hänen puolellaan.

Hinnanalennuksella ja vahingonkorvauksella on erilaiset lähtökohdat. Vahingonkorvaus käsittää täyden korvauksen sopimusrikkomuksesta aiheutuneesta vahingosta kun taas hinnanalennuksella tasapainotetaan virheen vuoksi vääristynyttä kauppahintaa. Hinnanalennuksen tarkoituksena on estää myyjää hyötymästä siitä, ettei ostaja ole kaupantekohetkellä havainnut kohteen virhettä. Kauppahinta siis korjataan vastaamaan sitä, mitä myyjä olisi kaupan kohteesta saanut, jos asunnon virheellisyys olisi ollut tiedossa kauppaa tehtäessä.  Vahingonkorvauksen tarkoituksena on puolestaan korvata ostajalle vahinko, joka hänelle aiheutuu kaupan kohteen ollessa luultua huonommassa kunnossa.

Osaavat lakimiehemme auttavat sinua, mikäli haluat lisää tietoa asuntokaupan virhetilanteista ja niihin liittyvästä lainsäädännöstä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa