Minilex - Lakipuhelin

Hinnanalennus vai vahingonkorvaus asuntokaupassa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Asunnossa olevan virheen vuoksi kyseeseen voivat tulla virheen korjaaminen, hinnanalennus, vahingonkorvaus tai asuntokaupan purku. Näistä keskeisimpiä ostajan oikeussuojakeinoja ovat hinnanalennus ja vahingonkorvaus, joihin ostajalla on usein oikeus myös yhtäaikaisesti.

Hinnanalennuksen edellytyksenä ei ole myyjän huolimaton toiminta. Näin ollen myös huolellisesti toiminut myyjä voi joutua suorittamaan asunnon virheen johdosta hinnanalennusta. Vahingonkorvaus puolestaan edellyttää myyjän huolimattomuutta. Vahingonkorvausvastuusta vapautuakseen myyjän on siis osoitettava, ettei virhe johdu hänen huolimattomuudestaan.

Hinnanalennuksen ja vahingonkorvauksen määrällä on erilaiset lähtökohdat. Vahingonkorvaus käsittää täyden korvauksen sopimusrikkomuksesta aiheutuneesta vahingosta, kun taas hinnanalennuksella tasapainotetaan virheen vuoksi vääristynyttä kauppahintaa. Hinnanalennuksen tarkoituksena on estää myyjää hyötymästä siitä, ettei ostaja ole kaupantekohetkellä tiennyt kohteen virheestä. Vahingonkorvauksen tarkoituksena on puolestaan korvata ostajalle vahinko, joka hänelle on aiheunut kaupan kohteen ollessa luultua huonommassa kunnossa. Uuden asunnon kaupassa vahingonkorvauksen käsittäviä seikkoja on rajoitettu jossain määrin.

Osaavat lakimiehemme auttavat sinua, mikäli haluat lisää tietoa asuntokaupan virhetilanteista ja niihin liittyvästä lainsäädännöstä.

Yhteenveto

 • Asunnon virheen vuoksi kyseeseen voivat tulla virheen korjaaminen, hinnanalennus, vahingonkorvaus tai asuntokaupan purku.
 •  Hinnanalennukseen ja vahingonkorvaukseen ostajalla on usein oikeus yhtäaikaisesti.
 • Hinnanalennuksen edellytyksenä ei ole myyjän huolimattomuus. Vahingonkorvaus puolestaan edellyttää myyjän huolimattomuutta.
 • Vahingonkorvaus käsittää täyden korvauksen aiheutuneesta vahingosta, kun taas hinnanalennuksella tasapainotetaan  vääristynyttä kauppahintaa.
 • Hinnanalennuksen tarkoituksena on estää myyjän hyötyminen siitä, ettei ostaja ole kaupantekohetkellä tiennyt kohteen virheestä. Vahingonkorvauksen tarkoituksena on taas korvata ostajalle vahinko, joka hänelle on aiheutunut kaupan kohteen huonommassa kunnossa. 

Summary in English

 • Due to an error in the apartment, it may be a matter of correcting the error, price reduction, damages or demolition of the apartment transaction.
 • The buyer is often entitled to a price reduction and damages at the same time.
 • The price reduction is not conditional on the seller's negligence. Damages, in turn, require negligence on the part of the seller.
 • Damage compensation includes full compensation for the damage caused, while a price reduction balances the distorted purchase price.
 • The purpose of the price reduction is to prevent the seller from profiting from the fact that the buyer was not aware of the mistake at the time of the sale. The purpose of compensation is to compensate the buyer for the damage he has suffered in the worse condition of the object of the transaction.

Kysymyksiä ja vastauksia

1.  Milloin hinnanalennuksen yhteydessä on mahdollista saada vahingonkorvausta asunnossa olevan virheen vuoksi?

Ostajalla on oikeus saada vahingonkorvausta hinnanalennuksen yhteydessä silloin, kun hän kärsii vahinkoa asunnon virheen vuoksi, ellei asunnon myyjä osoita, ettei virhe johdu hänen huolimattomuudesta. 

Aiheesta muualla

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

 • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
 • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
 • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]