Minilex - Lakipuhelin

Ostajan tarkastusvelvollisuus - uuden asunnon kauppa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ostajalla ei ole erityistä velvollisuutta tarkastaa asuntoa, ennen kuin se on valmis. Keskeneräisen asunnon tarkastaminen ei välttämättä edes antaisi ostajalle oikeaa käsitystä asunnon laatu- ja varustelutasosta. Ostaja ei voi kuitenkaan virheenä vedota sellaiseen seikkaan, josta hänen voidaan olettaa tienneen kauppaa tehtäessä. Uuden asunnon kaupassa asunnon kunto tarkastetaan pääosin vuositarkastuksen yhteydessä ja virheisiin tulisi myös vedota silloin.

Jos asunto sitä myytäessä on valmis ja ostaja on tarkastanut asunnon ennen kaupan tekoa, ei ostaja saa vedota virheenä sellaiseen seikkaan, joka hänen olisi tullut kyseisessä tarkastuksessa huomata. Ostaja ei saa vedota siihen myöskään silloin, kun myyjä on tarjonnut hänelle mahdollisuutta tarkastaa asunto ja hän on jättänyt ilman hyväksyttävää syytä tämän tilaisuuden käyttämättä.

Edellä mainittuja säännöksiä ei kuitenkaan sovelleta valmiina myytävään uuteen asuntoon, jos ostajan ei kaupantekoajankohtana voida edellyttää käsittäneen kyseisen seikan merkitystä tai jos hänellä on ollut aihetta olettaa, että se oikaistaan ennen asunnon hallinnan luovutusta. Mainittuja säännöksiä ei sovelleta myöskään, jos myyjä on menetellyt törkeän huolimattomasti tai kunnianvastaisesti ja arvottomasti. Valmiin uuden asunnon ostajan edellytetään olevan huolellinen tarkastusta tehdessään, mutta esimerkiksi rakennusteknisten seikkojen suhteen tarkastukselle ei aseteta ankaria vaatimuksia. Ostajan voidaan sen sijaan edellyttää havaitsevan esimerkiksi sen, jos asunnon pintamateriaalit poikkeavat tyypiltään toivotusta. Ostajalla ei ole myöskään ilman myyjän kehotusta tai muuta erityistä syytä velvollisuutta tarkastaa myyjän asunnosta antamien tietojen paikkansapitävyyttä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]