Ostajalla ei ole erityistä velvollisuutta tarkastaa asuntoa, ennen kuin se on valmis. Keskeneräisen asunnon tarkastaminen ei välttämättä edes antaisi ostajalle oikeaa käsitystä asunnon laatu- ja varustelutasosta. Ostaja ei voi kuitenkaan virheenä vedota sellaiseen seikkaan, josta hänen voidaan olettaa tienneen kauppaa tehtäessä. Uuden asunnon kaupassa asunnon kunto tarkastetaan pääosin vuositarkastuksen yhteydessä ja virheisiin tulisi myös vedota silloin.
Jos asunto sitä myytäessä on valmis ja ostaja on tarkastanut asunnon ennen kaupan tekoa, ei ostaja saa vedota virheenä sellaiseen seikkaan, joka hänen olisi tullut kyseisessä tarkastuksessa huomata. Ostaja ei saa vedota siihen myöskään silloin, kun myyjä on tarjonnut hänelle mahdollisuutta tarkastaa asunto ja hän on jättänyt ilman hyväksyttävää syytä tämän tilaisuuden käyttämättä.
Selvitä asiasi heti
Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.
Edellä mainittuja säännöksiä ei kuitenkaan sovelleta valmiina myytävään uuteen asuntoon, jos ostajan ei kaupantekoajankohtana voida edellyttää käsittäneen kyseisen seikan merkitystä tai jos hänellä on ollut aihetta olettaa, että se oikaistaan ennen asunnon hallinnan luovutusta. Mainittuja säännöksiä ei sovelleta myöskään, jos myyjä on menetellyt törkeän huolimattomasti tai kunnianvastaisesti ja arvottomasti. Valmiin uuden asunnon ostajan edellytetään olevan huolellinen tarkastusta tehdessään, mutta esimerkiksi rakennusteknisten seikkojen suhteen tarkastukselle ei aseteta ankaria vaatimuksia. Ostajan voidaan sen sijaan edellyttää havaitsevan esimerkiksi sen, jos asunnon pintamateriaalit poikkeavat tyypiltään toivotusta. Ostajalla ei ole myöskään ilman myyjän kehotusta tai muuta erityistä syytä velvollisuutta tarkastaa myyjän asunnosta antamien tietojen paikkansapitävyyttä.