Minilex - Lakipuhelin

Asuntokauppa ja osakekirja

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Asuntokaupan kohteena ovat yleensä paperimuodossa olevat osakekirjat, jotka ovat arvopapereita. Osakekirjat sisältävät tiedot osakeryhmistä, jotka oikeuttavat hallitsemaan tietyssä asunto-osakeyhtiössä olevaa tiettyä asuntoa ja sen mahdollisia tiloja sekä alueita.

Osakekirja on osakeoikeuksiin liittyvä todistus. Se sisältää tiedon osakkeenomistajasta sekä osakeryhmien ja asunto-osakeyhtiön yksilöivät tiedot. Lisäksi osakekirja sisältää muun muassa maininnan mahdollisesta yhtiön yhtiöjärjestyksessä olevasta lunastuslausekkeesta. Se ei kuitenkaan sisällä tarkempia määritelmiä osakkeen antamista oikeuksista ja velvollisuuksista, kuten huoneistojen käyttötarkoituksesta. Tällaiset tiedot sisältyvät yhtiöjärjestykseen. Myös esimerkiksi huoneistojen pinta-alat on määritelty usein joko yhtiöjärjestyksessä tai isännöitsijältä saatavasta isännöitsijäntodistuksessa, josta selviää lisäksi tärkeitä tietoja muun muassa osakehuoneiston arvoon liittyen.

Osakekirjoihin liittyy omistajaolettama. Osakekirjan omistajana eli osakkeenomistajana pidetään sitä henkilöä, jolla osakekirja on hallussa, ja joka on merkitty osakeluetteloon omistajana. Ostajan hallussa oleva osakekirja ja myyntitapahtuman osoittava kauppakirja toimivat luotettavana osoituksena tehdystä asuntokaupasta, ja mahdollistavat osakeluetteloon merkitsemisen.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »


Selvitä asiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Käytännössä osakekirja ei ole useinkaan omistajan välittömässä hallinnassa. Osakekirjoja säilytetään yleensä pankissa asuntolainan vakuutena. Lainan maksun jälkeen osakekirjat kuitenkin luovutetaan omistajalle. Jos osakekirja on pankin säilytyksessä, osakekirjan valokopio ja pankin säilytystodistus yleensä kelpaavat selvitykseksi osakeluetteloon merkitsemiselle.

Osakekirjat painettiin aiemmin turvapainossa, tietyssä tähän tarkoitukseen hyväksytyssä painolaitoksessa. Vuoden 2019 alusta lähtien käyttöön on kuitenkin tullut sähköinen huoneistotietojärjestelmä. Järjestelmään kerätään tiedot osakehuoneistojen, kuten asuntojen, omistuksista, panttauksista ja rajoituksista. Kun osakehuoneistolla on sähköinen omistajamerkintä, se korvaa paperisen osakekirjan käytön. Sähköinen järjestelmä parantaa ja nopeuttaa tietojen saatavuutta ja luotettavuutta. Huoneistotietojärjestelmää ylläpitää Maanmittauslaitos. Uusi sähköinen järjestelmä korvaa paperiset osakekirjat vähitellen: uudet taloyhtiöt perustetaan nykyään vain digitaalisesti, mutta vanhempien taloyhtiöiden tiedot siirtyvät järjestelmään keväästä 2020 alkaen. Kunnes huoneistotietojärjestelmässä on kaikkien taloyhtiöiden tiedot, vanha paperisiin osakekirjoihin perustuva järjestelmä ja sähköinen järjestelmä ovat käytössä rinnakkain.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa