Minilex - Lakipuhelin

Asuntokauppa ja osakekirja

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Asuntokaupan kohteena ovat yleensä paperimuodossa olevat osakekirjat, jotka ovat arvopapereita. Osakekirjat sisältävät tiedot osakeryhmistä, jotka oikeuttavat hallitsemaan tietyssä asunto-osakeyhtiössä olevaa tiettyä asuntoa ja sen mahdollisia tiloja sekä alueita.

Osakekirja on osakeoikeuksiin liittyvä todistus. Se sisältää tiedon osakkeenomistajasta sekä osakeryhmien ja asunto-osakeyhtiön yksilöivät tiedot. Lisäksi osakekirja sisältää muun muassa maininnan mahdollisesta yhtiön yhtiöjärjestyksessä olevasta lunastuslausekkeesta. Se ei kuitenkaan sisällä tarkempia määritelmiä osakkeen antamista oikeuksista ja velvollisuuksista, kuten huoneistojen käyttötarkoituksesta. Tällaiset tiedot sisältyvät yhtiöjärjestykseen. Myös esimerkiksi huoneistojen pinta-alat on määritelty usein joko yhtiöjärjestyksessä tai isännöitsijältä saatavasta isännöitsijäntodistuksessa, josta selviää lisäksi tärkeitä tietoja muun muassa osakehuoneiston arvoon liittyen.

Osakekirjoihin liittyy omistajaolettama. Osakekirjan omistajana eli osakkeenomistajana pidetään sitä henkilöä, jolla osakekirja on hallussa, ja joka on merkitty osakeluetteloon omistajana. Ostajan hallussa oleva osakekirja ja myyntitapahtuman osoittava kauppakirja toimivat luotettavana osoituksena tehdystä asuntokaupasta, ja mahdollistavat osakeluetteloon merkitsemisen.

Käytännössä osakekirja ei ole useinkaan omistajan välittömässä hallinnassa. Osakekirjoja säilytetään yleensä pankissa asuntolainan vakuutena. Lainan maksun jälkeen osakekirjat kuitenkin luovutetaan omistajalle. Jos osakekirja on pankin säilytyksessä, osakekirjan valokopio ja pankin säilytystodistus yleensä kelpaavat selvitykseksi osakeluetteloon merkitsemiselle.

Osakekirjat painettiin aiemmin turvapainossa, tietyssä tähän tarkoitukseen hyväksytyssä painolaitoksessa. Vuoden 2019 alusta lähtien käyttöön on kuitenkin tullut sähköinen huoneistotietojärjestelmä. Järjestelmään kerätään tiedot osakehuoneistojen, kuten asuntojen, omistuksista, panttauksista ja rajoituksista. Kun osakehuoneistolla on sähköinen omistajamerkintä, se korvaa paperisen osakekirjan käytön. Sähköinen järjestelmä parantaa ja nopeuttaa tietojen saatavuutta ja luotettavuutta. Huoneistotietojärjestelmää ylläpitää Maanmittauslaitos. Uusi sähköinen järjestelmä korvaa paperiset osakekirjat vähitellen: uudet taloyhtiöt perustetaan nykyään vain digitaalisesti, mutta vanhempien taloyhtiöiden tiedot siirtyvät järjestelmään keväästä 2020 alkaen. Kunnes huoneistotietojärjestelmässä on kaikkien taloyhtiöiden tiedot, vanha paperisiin osakekirjoihin perustuva järjestelmä ja sähköinen järjestelmä ovat käytössä rinnakkain.

Yhteenveto

  • Osakekirja on osakeoikeuksiin liittyvä todistus. Osakekirjat sisältävät tiedot osakeryhmistä, jotka oikeuttavat hallitsemaan asunto-osakeyhtiön asuntoa, sekä tiedot osakkeenomistajasta, asunto-osakeyhtiön yksilöivät tiedot ja tiedon mahdollisesta yhtiöjärjestyksessä olevasta lunastuslausekkeesta. 
  • Osakekirja ei sisällä tarkempia määritelmiä osakkeen antamista velvollisuuksista tai oikeuksista. 
  • Osakekirjaan liittyy omistajaolettama, eli omistajana pidetään sitä henkilöä, jolla on osakekirja hallussa, ja joka on merkitty osakeluetteloon osakkeen omistajaksi. Osakekirja ja kauppakirja toimivat luotettavana todisteena asuntokaupasta, ja mahdollistavat osakeluetteloon merkitsemisen. Jos osakekirja on pankin hallussa, osakeluetteloon merkitsemiselle selvitykseksi yleensä riittää osakekirjan valokopio ja pankin säilytystodistus.
  • 2019 otettiin käyttöön sähköinen huoneisotietojärjestelmä, jonne kerätään tiedot osakehuoneistoiden panttauksista, omistuksista ja rajoituksista. Sähköinen omistajamerkintä korvaa paperisen osakekirjan käytön. 
  • Paperisiin osakekirjoihin perustuva järjestelmä ja sähköinen järjestelmä ovat käytössä rinnakkain, kunnes huoneistotietojärjestelmään on siirretty kaikkien taloyhtiöiden tiedot.

Summary in English

  • The share certificate is a certificate related to share rights. The share certificates contain information on the groups of shares that entitle to possess a housing company's apartment, as well as information on the shareholder, the housing company's identifying information and information on any redemption clause in the articles of association.
  • The share certificate does not contain any more detailed definitions of the obligations or rights given by the share.
  • There is a presumption of ownership attached to the share certificate, i.e. the person who holds the share certificate and is entered in the share register as the owner of the share is considered the owner. The share certificate and the deed of sale serve as reliable evidence of a housing transaction, and enable entry in the share register. If the share certificate is in the bank's possession, a photocopy of the share certificate and the bank's certificate of custody are usually sufficient for entry in the share register.
  • An electronic apartment information system was introduced in 2019, where information on pledges, holdings and restrictions of condominiums is collected. The electronic owner entry replaces the use of a paper share certificate.
  • A system based on paper share certificates and an electronic system are in use in parallel until the data of all housing companies has been transferred to the apartment information system.

Kysymyksiä ja vastauksia

1. Miten voi saada uuden osakkeenomistajuuden merkittyä huoneistotietojärjestelmään?

Kun osake saadaan, se kirjataan maanmittauslaitokselle suunnatusta hakemuksesta. Edellytyksenä tälle kirjaamiselle on jo kirjatun osakkeenomistajan suostumus tai muu mahdollinen selvitys osakkeen saamisesta.

2. Mikä on osakekirja?

Osakekirja on arvopaperi, joka on osakeoikeuksiin liittyvä todistus. Se sisältää tiedot osakkeenomistajasta sekä osakeryhmien ja asunto-osakeyhtiön yksilöivät tiedot. 

Aiheesta muualla

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]