Minilex - Lakipuhelin

Asunto-osakekirja

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Asunto-osakeyhtiön osakkeenomistajalle on annettava osakekirja, eli asunto-osakekirja. Osakekirja on painettava valtiovarainministeriön hyväksymässä painolaitoksessa. Osakekirja voidaan antaa yhtiön ja osakkeen rekisteröimisen jälkeen. Lisäedellytys osakekirjan antamiselle on se, että osakkeenomistaja on merkitty osakeluetteloon. Omistajaolettama, johon ostaja, eli osakkeen luovutuksensaaja on oikeutettu luottamaan, syntyy kun luovuttaja, eli myyjä, on merkitty osakeluetteloon sekä hänellä on hallussaan osakekirja. Asunto-osakkeen kaupoissa on osakekirjan luovutuksen lisäksi tehtävä kauppakirja.

Lain mukaan asunto-osakeyhtiön osakekirja voidaan asettaa vain nimetylle henkilölle. Osakekirja on päivättävä. Lisäksi päätösvaltaisen hallituksen määrän hallituksen jäseniä on allekirjoitettava osakekirja. Osakekirjalle laissa asetetut sisältövaatimukset käsittävät seuraavat tiedot:

  • yhtiön toiminimi sekä yritys- ja yhteisötunnus
  • osakkeiden järjestysnumerot, osakkeiden lukumäärä ja osakekirjan järjestysnumero
  • minkä huoneiston hallintaan osakeryhmä oikeuttaa
  • maininta lunastuslausekkeesta, mikäli sellainen on yhtiöjärjestyksessä
  • muut laissa osakekirjaan merkittäväksi säädetyt tiedot

Asunto-osakeyhtiön osakeryhmien yhtenäisyys on määritelty laissa. Tämä tarkoittaa sitä, että samaan osakeryhmään, eli esimerkiksi tietyn huoneiston hallintaan oikeuttavia osakkeita, ei saa erikseen merkitä, luovuttaa tai muulla tavalla siirtää tai pantata. Samaan osakeryhmään kuuluvia osakkeita voidaan merkitä erikseen vain kun huoneisto jaetaan tai osa siitä yhdistetään toiseen huoneistoon.

Asunto-osakekirjaan tehtävät merkinnät ja osakekirjan vaihtaminen

Osakekirjaan on tehtävä merkintä jos osakekirjaan merkitty hallintaoikeuden kohde tai muu osakkeenomistajien oikeuksiin vaikuttava seikka muuttuu yhtiöjärjestyksen muutoksen vuoksi tai osake mitätöidään. Tällainen tilanne voi syntyä esimerkiksi silloin, jos huoneiston huoneluvussa tapahtuu muutostöiden seurauksena muutoksia, ilman osakeryhmien muutoksia. Hallitus tai isännöitsijä tekevät osakekirjaan tarpeelliset merkinnät.

Mikäli osakekirja annetaan kuoletetun, eli esimerkiksi kadonneen osakekirjan tilalle, siitä on mainittava osakekirjassa. Osakekirjan kuolettamista tilanteissa, joissa osakekirja on kadonnut tai turmeltunut haetaan käräjäoikeudelta.

Asunto-osakeyhtiön hallituksen on vaihdettava vanha osakekirja uuteen, jos osakeryhmässä tapahtuu muutoksia huoneiston jakamisen tai laajentamisen, huoneistojen yhdistämisen tai muun toimenpiteen vuoksi. Vanha osakekirja on mitätöitävä samalla kun annetaan muuttunutta tilannetta vastaava uusi osakekirja.

Osakehuoneistorekisteri

Uudistuksena asunto-osakekirjoihin liittyen on sähköinen huoneistotietojärjestelmä, joka on otettu käyttöön vuonna 2019. Huoneistotietojärjestelmään kerätään vähitellen tiedot osakehuoneistojen, kuten asuntojen omistuksista, panttauksista ja rajoituksista. Uudet taloyhtiöt perustetaan nykyään vain digitaalisesti. Aiemmin perustetut taloyhtiöt siirtyvät sähköiseen järjestelmään kaksivaiheisesti keväästä 2020 alkaen; taloyhtiöt siirtävät ensin osakeluettelonsa ja sen jälkeen osakkeenomistajat rekisteröivät omistuksensa. Tällä hetkellä käytössä on siis rinnakkain vanha paperisiin osakekirjoihin perustuva järjestelmä sekä uusi sähköinen järjestelmä. Kun osakehuoneistolla on sähköinen omistajamerkintä, se korvaa paperisen osakekirjan käytön niin osakehuoneistojen vaihdannassa kuin lainan vakuutena. Järjestelmä parantaa samalla tietojen saatavuutta ja luotettavuutta. Huoneistojärjestelmää ylläpitää Maanmittauslaitos. Paperiset osakekirjat ovat siis poistumassa kokonaan käytöstä. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]