Minilex - Lakipuhelin

Asunnon hallinnan luovutus uuden asunnon kaupassa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Asunnon hallinnan luovutuksen ajankohdasta sovitaan yleensä nimenomaisesti myyjän ja ostajan kesken. Uuden asunnon kaupassa kauppakirjaan tulisi kirjata, milloin asunto valmistuu ja milloin sen hallinnan luovuttamisen ajankohta on, tai ainakin arvio niistä. Jos luovutuksen ajankohtaa ei ole sovittu, tulee luovutuksen kuitenkin tapahtua kohtuullisessa ajassa kaupanteosta. Kohtuullisen ajan pituutta arvioitaessa otetaan huomioon vastaavanlaisen asunnon tavanomainen valmistumisaika ja muut seikat.

Mikäli muuta ei ole sovittu, myyjä ei ole kuitenkaan velvollinen luovuttamaan asunnon hallintaa ennen kuin kauppahinta maksetaan. Lähtökohtana onkin, että kauppahinnan maksaminen ja asunnon hallinnan luovutus tapahtuisivat samanaikaisesti. Myyjä ei ole myöskään velvollinen luovuttamaan asunnon hallintaa ennen kuin kauppahinnan loppuerästä maksettava kahden prosentin osuus talletetaan. Näistä seikoista on kuitenkin mahdollista sopia toisin.

Jos myyjä ei kuitenkaan luovuta ajoissa asunnon hallintaa tai asunnon hallintaoikeutta osoittavia asiakirjoja, ostajalla on käytettävissä erilaisia oikeussuojakeinoja.

Yhteenveto

  • Jos uuden asunnon kaupassa ei ole sovittu hallinnan luovutuksen ajankohdasta, luovutuksen pitäisi tapahtua kohtuullisessa ajassa siitä, kun kauppa tehtiin.
  • Lähtökohtaisesti hallinnan luovutuksen ja kauppahinnan maksamisen tulisi tapahtua samanaikaisesti.
  • Asunnon myyjän ei tarvitse luovuttaa asuntoa, jos kahden prosentin talletettua osuutta kauppahinnasta ei ole maksettu, mutta tästä voidaan sopia toisin.

Summary in English

  • If no agreement has been made on the date of surrender of possession of the new apartment, the surrender of possession should take place within a reasonable period of time from when the sale was made.
  • As a rule, the transfer of possession and payment of the purchase price should take place simultaneously.
  • The seller of the apartment does not have to hand over the apartment if the deposit of two per cent of the purchase price has not been paid, but this can be agreed otherwise.

Kysymyksiä ja vastauksia

1. Mitä ostaja voi tehdä, jos hän ei saa asuntoa hallintaansa sovittuna ajankohtana, mutta hänen pitäisi maksaa samaan aikaan kauppahintaerä asunnosta?

Tällaisessa tilanteessa ostaja voi pidättäytä maksamasta hintaerää asunnon myyjälle, ennen kuin hän saa asunnon hallintaansa. Myös tilanteessa, jossa ostajan pitäisi maksaa osuus kauppahinnasta ennen hallinnanluovutusta, ostajan on mahdollista turvautua maksusta pidättäytymiseen. Tämä tulee kyseeseen silloin, kun ostajan on aiheellista olettaa hallinnan luovutuksen viivästyvän. Jos myyjä kuitenkin osoittaa, että hän pystyy todennäköisesti toteuttamaan hallinnanluovutuksen ajoissa, ostajan oikeus pidättäytä maksusta lakkaa. Oikeus maksusta pidättäytymiseen lakkaa myös silloin, kun myyjä on laittanut vakuuden sopimuksen toteuttamisesta, ja tämä vakuus riittää varmistamaan ostajan oikeudet.

2. Minne minun kuuluisi tallettaa kahden prosentin osuus kauppahinnan loppuerästä ja milloin myyjä saa sen itselleen?

Talletus toteutetaan asunnon myyjän päättämään pankkiin. Myyjällä on mahdollisuus saada tämä osuus pankista sen jälkeen, kun asunnon hallinnan luovutuksesta on kulunut vähintään kuukausi, ellei ostaja saa pidättäytä loppuosan maksusta asunnon virheen takia.

Aiheesta muualla

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]